Közélet

2011.08.11. 13:58

„Ha az államra van bízva, akkor ez a gyermek nem születik meg”

Ez a gyerek nem született volna meg, ha az államra van bízva. A kaposvári meddőségi centrumban mondta ezt csütörtökön Kaáli Géza az első itt született lombikbébi ágyánál. A professzor nem érti, miért akadályozza az állam a drámaian fogyatkozó nemzet születéseit.

Balassa Tamás

Fanni 2990 gramm és 52 centiméter. Gyönyörű baba, semmiben sem különbözik más kaposvári újszülöttektől. Ha csak annyiban nem, hogy élete első nagy virágcsokrát Kaáli Géza professzortól kapta csütörtökön.
A Kaáli Intézet tavaly szeptemberben átadott Kaposvári Meddőségi Centrumának első somogyi gyermeke kedden éjjel született a Kaposi Mór Oktató Kórházban. Balogh Fanni születését szerdára időzítette Szilágyi András professzor, osztályvezető főorvos teamje, de a folyamatot a kislány, és vele a természet kézbe vette: éjszakai ügyeletben végezték el a császármetszést. Fanni és az édesanyja jól vannak, s erről csütörtökön a lombikprogram neves képviselője, Kaáli Géza személyesen győződött meg.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Boldog baba, boldog anya...
[/caption]

A professzor intézetei világszerte több mint húszezer gyermek születését segítették, ennek történetéről – hatalmas virágcsokor társaságában – a minap megjelent, és az első „lombikanyukának” dedikált könyvet is átadott. A 20 év, 20 000 gyermek című kötetben már a kaposvári intézet is szerepel, s egy következőben már Fanni képe is megjelenhet, amint a professzor tartja a kezében. Ezzel ugyanis Kaáli Géza nem várt sokáig, Fanni a világhírű orvos kezében időzött csakhamar.
– Három gyereket neveltem föl, nem lesz gond – nyugtatta egy mosoly kíséretében a mamát, és a rooming-in szoba ágyára ülve egy családtag közvetlenségével mesélt. – Őket tizennyolc éve tartottam a kezemben – lapozta föl a könyvet, – most érettségiznek.

Balogh Fanni édesanyja, Anett Kaposváron az elsők között, november 19-én kapott petesejt-beültetést. A beavatkozás elsőre sikerült. A legfiatalabb magyar Kaáli Intézetben jelenleg mintegy másfélszáz kezelésen vannak túl, és negyven körüli a babát várók száma. Százból körülbelül 30-32 anyuka hagyja el csecsemővel a karján az intézetet, ismertette a statisztikát a professzor.Kaposváron az első száz lombikbébi egyenként mintegy félmilliós költségét az intézet 10, a továbbiakat 20 százalékos önrészért vállalta. A kaposvári OEP-támogatás azóta sem rendeződött, de az intézet a finanszírozott hazai kapacitásán túli részleges finanszírozást teljes egészségben Kaposvárra hozta. Így támogatva a „legkisebb intézet” cseperedését, amit a kórház támogatása és a Kaáli Intézet küldetése tart életben.

„Az állam hagyja, hogy annyi gyerek szülessen, amennyi akar!”

Csak az elmúlt 12 hónapban 9500-zal kevesebben láttak napvilágot, mint az azt megelőző évben. Ezzel 1,5 milliárdot takarított meg az OEP, de ezek a gyerekek már nem fognak megszületni. A professzor régóta mondja: el kellene törölni a teljesítményvolumen-korlátot.
– Nem kérünk új pénzt, csak azt, hogy az állam ne korlátozza a születés lehetőségét! Hagyja, hogy annyi gyerek szülessen, amennyi akar! Adják ezt a pénzt azoknak a gyermekekre vágyóknak, akik akarnak szülni – mondta Kaáli professzor.

A tavalyi születések száma 140 éves negatív rekordot döntött

Országszerte legalább 15-20 ezren lehetnek, akik orvostól-orvosig járnak, hogy a meddőségükre megoldást találjanak, s évente ötezer gyermekkel több születhetne Magyarországon, ha nem korlátoznák a teherbeesés lehetőségét, sorolta érveit Kaáli Géza, nem először, és vélhetően nem is utoljára. Érthető ellenérvek máig nincsenek. Közben évente 30-50 ezerrel csökken a népesség, az utóbbi két évben húsz százalékkal csökkent. 1998-ban esett százezer alá a születésszám. Ez a szám 2010-ben 90 ezer 350 volt, ami 140 éves negatív rekord.

Ezek is érdekelhetik