Közélet

2015.07.02. 07:55

Féllegális megoldások? Kiakadtak a könyvelők Orbán Gábor szavain

A könyvelőkre a pénzmosás elleni törvény is kötelezettségeke ró. Ha erre utaló gyanús jeleket észlelnek, haladéktalanul értesíteniük kell a hatóságot.

Harsányi Miklós

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint a könyvelők „féllegális” megoldások állandó szállítói. A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete visszautasítja ezt: „ Az elmúlt években igyekeztünk az adóhatóság hibás és jogszabálysértő módszereire irányítani az NGM figyelmét, heti gyakorisággal nyújtottunk be jelzéseket, javaslatokat, többet közt az államtitkár úr számára is”  közölte, hozzátéve: a háttérben, hivatalos megbízás nélkül eljáró személyeket kellene inkább ellenőrizni.

A HVG megírta: Orbán Gábor az NGM államtitkára egy interjúban említette, hogy a gazdaság kifehérítésének egyik módját egy pénzügyi ágazati közfelügyelet felállításában látják: ahelyett, hogy 800 ezer céget és több millió magánszemélyt vizsgálna a NAV, jobb lenne, ha azt a 60 ezer adószakértőt, könyvelőt, könyvvizsgálót vizsgálná, aki "nekik szállítja a féllegális adózási gyakorlatot."



– Szerintem ez egy nem átgondolt nyilatkozat volt –  mondta Keszthelyi László, a Magyar Számviteli Szakemberek Egyesületének somogyi alelnöke. Hozzátette: nem tanácsos ilyen általánosításokat megfogalmazni egy-egy szakma kapcsán.
Keszthelyi László nem tud arról, hogy megyénkben az utóbbi időben jelentős súlyú gazdasági ügy miatt vád alá került volna könyvelő. A szakemberek tevékenységét számos jogszabály rögzíti. Két fajta könyvelő dolgozhat a szakmában: az alkalmazott a munkajog szabályai szerint utasításokat hajt végre, míg a vállalkozó könyvelő a gazdasági jog alapján látja el tevékenységét. A szakembereknek egy bizonylat jogszerűségét nem kötelességük felülvizsgálni, csak annak szabályszerűségét nézik.
– Azt ellenőrzik, hogy a dokumentumon szerepel a dátum, az aláírás, s teljesülnek a tartalmi, formai követelmények – hangsúlyozta. – Egy vállalkozó könyvelőnek abba nem lehet beleszólása, hogy az adott ügylet megtörtént. Például nem tudja, hogy a papíron szereplő egy vagon cukrot tényleg leszállították.

A könyvelőkre a pénzmosás elleni törvény is kötelezettségeke ró. Ha erre utaló gyanús jeleket észlelnek, haladéktalanul értesíteniük kell a hatóságot. A felvetésre, miszerint mi van akkor, ha a könyvelő hibájából megbüntetnek egy céget, Keszthelyi azt mondta: a vállalkozás kártérítési igénnyel élhet a vállalkozó könyvelő felé, ezért jó, ha a könyvelőnek van felelősség biztosítása. Az alkalmazott könyvelőnek munkajogi felelőssége van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!