Közélet

2015.07.18. 16:07

Működnek a reformok? Már a szalonna és a sárgabarack is luxus

Az ezredfordulón évente fejenként 70,2 kiló húst fogyasztottak átlagosan Magyarországon, egy friss felmérés szerint 2013-ban már csak 55,5 kilót. A kilátástalan szegénység rávetül a mindennapokra: sokan kevesebb tejet, tejterméket, zöldséget fogyasztanak az ajánlottnál. A nyári gyümölcsdömping idején is drága mulatság a mézédes sárgabarack vagy a jégbehűtött görög dinnye.

Harsányi Miklós

– A kolozsvári szalonna már luxus, a szegény vevők örülnek, ha egy két ujjnyi kenyérszalonnát vásárolhatnak – mondta csütörtökön egy kaposvári húsbolt eladója. – Bejönnek az üzletbe, dícsérik a kínálatot, s a végén tíz deka töpörtyűt vagy 20 deka olcsó felvágottat kérnek. A lakosságnak egyre kevesebb a pénze, úgy érzem, sokat elárul a helyzetről, hogy délelőtt csak öt vevő érkezett. A pangást jelzi, hogy korábban hetente háromszor hoztak árut az üzletünkbe, júliusban csak egyszer. Húsba vágó a szegénység.
Utasi Tamás, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének Somogy-Tolna megyei titkára is ezt tapasztalja.– Rendszeresen járok a kaposvári piacra, s szerintem érezhetően kevesebb gyümölcsöt, zöldséget vásárolnak az emberek, nem szólva a húsról vagy épp a tejről, tejtermékekről – folytatta. – Ugyan, miből vásárolna egy átlagos somogyi család nap mint nap egészséges élelmiszert? A minimálbér környéki fizetésből vagy a segélyből tengődőknek nem telik erre, a legtöbb vásárló kifejezetten az akciós terméket választja, noha ők is örömmel ennének a nyáron mindennap dinnyét, barackot, paradicsomot, paprikát vagy jó minőségű sajtot, joghurtot, csakhogy erre nem futja  a családi kasszából.

A Taszáron élő érdekvédőtől tudjuk: településükön a vitéz telekként emlegetett fás-ligetes területen, mely korábban honvédségi terület volt, most önkormányzati tulajdon, csaknem 40-50 család maga termeli meg a zöldséget, gyümölcsöt. A helybeliek a hőségben görnyedeznek, de örülnek, hogy legalább ezért nem kell pénzt adni a boltban. Czeferner József, a nagybajomi agrár zrt. elnöke amondó: talán sokan nem hiszik el, de a fogyasztók nehéz sorsában rengeteg termelő osztozik. A 360 tehénről és szaporulatáról gondoskodó gazdaság naponta több mint 7000 liter tejet értékesít.

– A boltokban európai színvonalú a tej ára, bezzeg az istállókban minősíthetetlenül alacsony – hangsúlyozta. – Manapság az dívik: a termelő fogja be a száját, a feldolgozó kínlódik, s a lényeg, hogy a kereskedőnek biztosan legyen meg a haszna. Nos, ettől borult meg a piac. Tudomásul kell venni: a magyar tej rendkívül ízletes, biztonságos, magas a beltartalmi értéke, s igaz, ezért magasabb az ára, mint sok külföldi terméknek. Jó volna, ha a silány áru helyett minőségi, magyar tejet választanák a hazai vásárlók.

Áfa-csökkentés és általános árcsökkenés: Miklai Lajosné, a lisztérzékenyek egyesületének kaposvári elnöke szerint ez a döntés egyik hónapról a másikra látható fellendülést hozhatna az élelmiszeriparban. Ha ezt nem lépik meg a döntéshozók, akkor hosszú távra bebetonozzák a mostani állapotokat.
– Hiába sulykolják, hogy minél egészségesebben étkezzünk, ha erre már nem jut pénz – így a szakember. – A lisztérzékenyek helyzete még sanyarúbb, hihetetlenül sokba kerülnek az alapélelmiszerek. Van olyan fél kilós kenyér, ami nagyjából 800 forint, de ez gyorsan kiszárad, s ha felvágom, lehet, hogy két nap múlva penészes lesz.

Hat mázsa élelmiszer

Magyarországon az egy főre jutó összes élelmiszer-fogyasztás 2013-ban 615 kilogrammot ért el, ami a teljes népességet figyelembe véve naponta átlagosan közel két kilogramm élelmiszert jelent – derült ki a KSH legfrissebb jelentéséből. Ez a mennyiség ugyanannyi, mint egy évvel korábban, a megelőző öt év átlagához képest ugyanakkor 4,3 százalékkal kevesebb.
– Örömmel tapasztaljuk, hogy a fogyasztók egyre inkább odafigyelnek a helyes táplálkozásra – tájékoztatott Bódi Krisztina, a Kométa marketing igazgatója. – Célunk, hogy ebben segítsük őket: pontos információkat tüntetünk fel a termékek csomagolásán, mindig részletesebbet, mint az előírt, sőt, kiemelt termékeink csomagolásán feltüntetjük az INBÉ jelölést.
A pozíciók további megerősítése érdekében folyamatosan figyelemmel követik a piacon zajló eseményeket. Közölte: termékeik tavalytól szójamentesek, gluténmentesek és a termék típustól függően laktóz- és tejfehérje mentesek is. Ezzel párhuzamosan a termékek hústartalma jelentősen megnövekedett.

Ezek is érdekelhetik