Közélet

2017.04.04. 15:05

Jókor volt, jó helyen – kitüntették az életmentő elítéltet

Jutalmat kapott az életmentő kaposvári elítélt: Nagy István ezredes, a megyei büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka a gyors segítségnyújtásért, az életmentésben tanúsított példamutató magatartásáért tárgyjutalomban részesítette Paár Lászlót.

Harsányi Miklós

A reintegrációs őrizetben lévő elítélt januárban a Desedába esett korcsolyázót mentett ki, tájékoztatott bv-intézet. Amíg családtagja értesítette a katasztrófavédelem munkatársait, Paár László azonnal a bajba jutott férfi segítségére sietett.
– Az Arborétum irányából a strand felé korcsolyázott a középkorú férfi, méghozzá elég gyorsan – mondta korábban az életmentő, Paár László. – Kutyasétáltatás közben figyeltem fel rá, s rögtön kiabáltam, fütyültem, integettem neki, hogy azonnal álljon meg, mert kiolvadt a jég. Pillanatok alatt megtörtént a baj. A víz mélysége nagyjából négy méter lehet, s éreztem rögtön segíteni kell. Két létrával lassan csúsztam előre, s menetközben nem féltem, tudtam, a jó Isten velem van. Amikor már nagyjából 30 méterre lehettem tőle, akkor derült ki: ismerem a férfit... Gyorsan kellett cselekedni, a létrára kötött kötélre kapaszkodott a szerencsétlenül járt korcsolyázó, s szép lassan sikerült felhúzni a jég tetejére.A reintegrációs őrizet jogintézménye 2015 áprilisában lépett hatályba. Alapvető célja, hogy elősegítse a szabadulást követő társadalmi visszailleszkedést. A büntetés vége előtt az arra jogosult és érdemes elítéltek hazamehetnek, így büntetésük hátralévő részét otthonukban tölthetik le. Ebben az időszakban a bv. bíró engedélye esetén dolgozhatnak, tanulhatnak és személyesen intézhetik családi vagy hivatalos ügyeiket. Eddig a megyében negyven személynek engedélyezte a bíróság a reintegrációs őrizet alkalmazását. A bv-intézet azt is közölte: jelenleg tizenketten tölthetik otthonukban a büntetés utolsó szakaszát.

Ezek is érdekelhetik