Kultúra

2009.08.25. 08:39

Nem pókhálófogó lesz a múzeum

Szövőszék Pécsről, leventeoklevél helyből. Sok a felajánlás, gyűlik az anyag a berzencei múzeumhoz, ahol a környék természeti értékeit is bemutatják majd.

Varga Andrea

Az önkormányzat a Dráva-projekt keretében kapott lehetőséget egy kiállítóhely létrehozására, ahol egyrészt a környék természeti értékeit mutatnák be a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának kiállításával, illetve egy helytörténeti tárlattal saját múltjukat.

Keszericze István, a berzencei művelődési ház vezetője elmondta: állandó, illetve időszakos kiállításokhoz gyűjtenek anyagot a helyi idősek klubjával. Sok nagylelkű felajánlás érkezett, jelenleg a beérkezett tárgyak felújítását, rendszerezését végzik. Sarló, szövőszék, mozsár, használati eszközök, kerti szerszámok, ruhák, leventeoklevél, évszázados Singer varrógép sorakozik már a gyűjtőhelyiségben. S nem csak a berzenceiek, de vidékiek is mozdultak a felhívásra.

– Rengeteg szép szőttest kaptunk például egy asszonytól, akinek az édesanyja volt elszármazott berzencei, egy Pécsre elkerült néni pedig régi szövőszéküket ajánlotta fel – tette hozzá Keszericze István.

Miért válnak meg az emberek a családi, elsősorban eszmei értéket képviselő daraboktól? Keszericze István szerint egyrészt tudják, hogy a múzeumban jó helyük lesz, másrészt a tárgy az adományozó rajta levő nevével együtt marad fenn, így a családok neve biztosan tovább él.



– A helytörténeti kiállítás időszakonként változó része pedig egy-egy mesterséget mutat be, régi szabók, kovácsok, fodrászok mindennapjai elevenednek meg a kiállítóteremben – folytatta Keszericze István. – Nemcsak pókhálófogónak akarják a múzeumot, hanem céljuk, hogy újra és újra bejöjjenek az emberek, ehhez viszont frissíteni kell. Az már kétségtelen: a történelemórák sorában biztosan lesz helye múzeumlátogatásoknak.

Címkék#Berzence

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!