Ország-világ

2021.07.12. 11:06

Ágyútöltelékként tekint a francia állam a rendőrökre a szakszervezet szerint

Franciaországban egyre nő a rendőrök elleni erőszak. A szélsőbal támogatását élvező migráns származású lakosok rendszeresen támadják a rendőrséget, a szakma úgy érzi, magára hagyták. Michel Thooris, a France Police francia rendőrszakszervezet elnöke exkluzív interjút adott a V4NA-nak az egyre durvább rendőrök elleni erőszak és a kiberzaklatás apropójából.

Manapság gyakori téma az erőszak fokozódása a francia társadalomban, különös tekintettel a személyek elleni támadásokra, melyek rendkívüli módon elszaporodtak az utóbbi időben, a rendőröket ért támadásokról azonban sokkal ritkábban esik szó, holott a hírek alapján ők állnak a bűnelkövetők célkeresztjében.

Sajnos a vezető hatalom normálisnak tartja, ha egy rendőr megsebesül vagy életét veszti szolgálat teljesítése közben, ezt a szakma velejáró kockázatának tekintik.

A francia politikusok többsége szerint jobb, ha egy rendőrt sebesítenek vagy ölnek meg, mint egy bűnözőt, kollégáinkra egyfajta ágyútöltelékként tekintenek, ami rendkívüli nyugtalanságot okoz sorainkban.

Olyanok vagyunk, mint egy autó ötödik kereke. Mi vagyunk a mindig kéznél lévő bűnbakok, akiket könnyű elővenni és ostorozni. A társadalom összes baja miatt minket okolnak, és mivel senki sem véd meg minket, könnyen rágalmazzák a rendőrséget és a munkatársainkat.

A Párizs környéki Île-de-France régióban lévő Colombes városának zöld-párti polgármesterét július 6-án nagy összegű, 3000 eurós pénzbírság megfizetésére kötelezték, mert a rendőrséget a Vichy-kormány alatt működő, a nácik parancsát teljesítő rendőrséggel hasonlította össze. Mi a véleménye az ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulásokról?

Az ilyen kijelentések egy, a francia politikát és médiát uraló oligarcha réteg által támogatott állandó “bashing” [zsarnok, elnyomó] politika velejárói. Ennek célja a bűnüldöző szervek visszaszorítása annak érdekében, hogy garantálni tudják a narko-terrorizmus és a radikális iszlamizmus büntetlenségét.

Ön szerint mi lenne a legfőbb intézkedés a francia lakosság biztonságának és a rendőrség békéjének helyreállítása érdekében?

Szabad kezet kellene adni a rendőrségnek, ahogy azt Bolsonaro és Duterte elnökök tették Brazíliában és a Fülöp-szigeteken. Olyan önvédelmi reformra van szükség Franciaországban, amely lehetővé teszi a rendőrök számára, hogy ők lőjenek először, még mielőtt a drogkereskedők megölik őket. Ezen felül pedig olyan igazságszolgáltatásra van szükség, amely valóban bebörtönzi a bűnözőket. Teljes börtönpolitikát szeretnénk. Ehhez az szükséges, hogy megszüntessék a halmazati büntetések alkalmazását, valamint beépítsék a sok bíró által alkalmazott büntetés egyéniesítésének elvét a rendszerbe.

A francia médiában, a közösségi hálózatokon és bizonyos – elsősorban baloldali – politikusoktól sok kritikát hallhatunk a rendőrséggel kapcsolatban. Nem elfogultak ezek a megnyilvánulások, annak tudatában, hogy a közvélemény jelentős része támogatja a rendőrséget? Az Elabe közvélemény-kutató intézet májusban készült felmérése szerint a megkérdezettek 86 százaléka támogatta a rendőrséget, amikor az utcára vonultak Eric Masson avignoni rendőr meggyilkolásátkövetően.

Ön a néma többség véleményét említi. A lakosság többsége valójában támogatja a rendőrséget, csakhogy a rendfenntartó erőkkel szimpatizáló francia lakosság többségét elhallgattatják. A média a baloldali iszlamistákról szól, akik rákényszerítik az emberekre ideológiai diktatúrájukat. Azok pedig, akik fel mernek szólalni a csoportos gondolkodás totalitarizmusa ellen, súlyos árat fizetnek, gondolok itt a közösségi hálózatokon kibertámadások céltáblájává vált Mila-ra vagy Éric Zemmour-ra, akit folyamatosan feljelentenek, mert másképp merészel gondolkodni.

Egész Franciaországot megrázta a 36 éves avignoni rendőr, Éric Masson tragikus halála májusban. A fiatalembert egy drogdíler lőtte le kábítószer-ellenes bevetés közben, majd elmenekült a tetthelyről. A 19 és 20 éves fiatalembereket – a feltételezett gyilkost és tettestársát – pár nappal később az autópályán fogták el Avignon közelében, a rendőrség gyanúja szerint Spanyolországba tartottak.

A gyilkosságot követő hétvégén több százan gyűltek össze az avignoni rendőrőrs előtt, hogy megemlékezzenek Éric Masson-ról. Elhangzott a Marseillaise és többen beszédet is mondtak, majd több perces csend következett. Párizsban, a Champs-Élysées-n is összegyűlt számos rendőr, hogy elhunyt társuk előtt tisztelegjenek.

Suivez l'hommage rendu au policier Éric Masson devant son commissariat d'Avignon https://t.co/L4U4d6VQq7

A BFMTV és az Elabe közös közvélemény-kutatásából kiderült, hogy a franciák 86 százaléka támogatta a rendőrök kiállását elhunyt társuk mellett, amikor a gyilkosság után az utcára vonultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!