Hirdetés

2023.12.20. 11:08

Ezekre figyeljünk hitelfelvétel előtt!

Egy pénzügyi döntés sosem könnyű feladat – különösen igaz ez akkor, amikor kölcsönfelvétel előtt állunk. Egy hitel segíthet az álmaink megvalósításában és a problémáink megoldásában, azonban hosszú távú elkötelezettséget is kíván, ezért nem szabad hirtelen beleugrani egy hitelszerződés aláírásába. A tudatos felkészülés alapja, hogy megismerjük a témához kapcsolódó legfőbb fogalmakat, és kellő tudatosság mellett végiggondoljuk a felelős hitelfelvételhez kapcsolódó legfőbb szempontokat. Lássuk, melyek ezek!

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsadásnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a vonatkozó jogszabályi előírásokat, a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Minden alfája és omegája - a pénzügyi helyzet elemzése és a hitelcél meghatározása

Hiteligénylés előtt mélyrehatóan meg kell vizsgálni a saját pénzügyi helyzetünket. Az adósságok, a havi bevétel, a megtakarítások és a rendszeres kiadások alapos felmérése segít megérteni, hogy mekkora kölcsönt engedhetünk meg magunknak, anélkül, hogy anyagilag túlzottan leterhelnénk magunkat.

Fontos, hogy a valóságnak megfelelő költségekkel kalkuláljunk. Nem érdemes a túlzottan optimista feltételezésekre alapozni, tekintve, hogy mindig a legrosszabb és a legváratlanabb helyzetekben keletkezik a legtöbb extra költség.

A költségvetés összeállításával egy időben célszerű pontosan megadni a kölcsön célját is, mert ez már önmagában meghatározza, hogy milyen hiteltípus lesz számunkra a leginkább kedvező. A kölcsönök különböző fajtáinak mások a feltételeik, a kamatuk, a futamidejük, stb., arról nem beszélve, hogy pénzintézetenként eltérő speciális kritériumokkal és egyedi konstrukciókkal is számolni kell.

Ennek értelmében egy személyi kölcsön vagy egy gyorskölcsön általában a kisebb beruházások alkalmával kézenfekvő, míg egy jelzáloghitel a lakásvásárlások, ingatlan-felújítások során jöhet szóba. Az alapos tájékozódás ebben az esetben is kiemelkedő jelentőséggel bír.

Az apróbetűs részektől a hitelkonstrukciók sokoldalúságáig

A hiteligénylési folyamat rengeteg papírmunkával és adminisztratív feladattal jár. Ezért a szerződést minden esetben figyelmesen el kell olvasni, különösen tekintettel a kötelezettségekről és a késedelmi kamatról szóló részre. Utóbbi ugyanis annak a helyzetnek a feltételeit és kötelezettségeit tárgyalja, amikor nem sikerül időben rendezni a tartozásunkat, és ezért a pénzintézet késedelmi kamatot számít fel nekünk.

Kérdezzünk rá minden feltételre, hitelkondícióra, hiszen nagyon fontos az, hogy pontosan megértsük a hitellel járó kötelezettségeinket, és ha valami nem tetszik, bátran jelezzük! Egyáltalán nem muszáj az első ajánlatnál leragadni, sőt! Alaposan nézzünk körül az elérhető ajánlatok és azok feltételei között. Ha úgy érezzük, hogy nem látjuk át teljesen a feltételeket, akkor érdemes minél több szakértőt megkérdezni a témában, hogy a megfelelő döntést tudjuk meghozni.

Hitelfelvétel előtt és alatt is érdemes spórolni 

A hitelfelvétel egy komoly pénzügyi lépés, amelyet alaposan át kell gondolni. A részletekbe menő tervezés, összehasonlítás és tanácsadás segíthet abban, hogy a saját helyzetünk és céljaink szerint legmegfelelőbb döntést hozzuk meg. Azonban ilyenkor sem szabad mindent feltenni egy lapra, ha megtehetjük, biztosítékként gondoskodjunk némi megtakarításról is.

Manapság egyszerű spórolási tippek követésével hatékonyan félre tudunk tenni szükség esetére. Amennyiben A, B és C tervvel is rendelkezünk az anyagi helyzetünk rendezésére, könnyedén megóvhatjuk magunkat a váratlan kellemetlenségektől. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában