somogyi export

2020.04.26. 11:30

Kukoricahegyek űzik messze a reményeket

A koronavírus-járvány kirobbanása után négy hétig szinte teljesen leállt az olaszországi gabonakivitel, jelenleg 70 százalékos kapacitással működik a somogyi export. Tetézi a szállítási gondokat az alacsony dunai vízszint.

Harsányi Miklós, [email protected]

– A fő probléma, hogy márciusban 30 ezer tonna termény olaszoszági exportja kiesett – közölte Hanyecz Imre, a kaposvári Mg. Produkt Kft. ügyvezető igazgatója. – Lehetőség szerint igyekszünk felgyorsítani a kamionos kiszállításokat, ám egyes tartományokba, városokba még mindig nem szívesen vállalnak munkát a horvát, a román, illetve a szlovén alvállalkozó fuvarozók. A szerződés értelmében viszont nekünk június elejéig 60 ezer tonna gabonát kell eljuttatnunk. Ebben a pillanatban úgy tűnik, hogy a feladat 80 százalékát tudjuk teljesíteni. A maradék gabonamennyiség exportja júliusra átcsúszik. Szerencse, hogy az olasz partnerek teljes mértékben megértik a helyzetet.

A kaposvári cégnél azzal számolnak, hogy nagyjából hatmillió forintba kerül a felvásárolt gabona tárolási, fertőtlenítési díja. S ha a szállítás további egy-két héttel elhúzódik, akár nyolcmillió forintig is felkúszhat az összeg. A termény egy részét az agrártársaság saját, illetve bérelt raktáraiban őrzi, de a velük kapcsolatban álló termelőknél is van áru. Hanyecz Imre szerint tovább tetézheti a bajt, ha a kifizetett búzát, kukoricát az új gabona betakarításáig nem sikerül maradéktalanul elszállítani. Az ügyvezető úgy fogalmazott: a cég fennállásának 24 éves története során soha nem éltek át ilyen pillanatokat.

Hársházi Péter, szentgáloskéri családi gazdálkodó azt mondta: még mindig 1200 tonna kukorica, búza és őszi árpa van a tárolójukban. Két gabonafelvásárlóval kötöttek szerződést, abban reménykednek, hogy a lehető leghamarabb elfuvarozzák tőlük az árut.

– A gabona gázosítása, forgatása, kezelése akár 2,5-3 millió forintba kerülhet nekünk – mondta. – Ígéreteket már bőven hallottam a terményszállításról. Ezzel kapcsolatban azt jegyezném meg: az a biztos, ami megtörtént. Volt már olyan verzió is, hogy négy kamiont küldenek ide, aztán további hatot, végül nem lett az egészből semmi. Tudom, nehéz helyzet van. Most azt kérdezték, bevállaljuk-e a szombati munkát. Remélem, hogy akkor nagyobb tételt visznek el tőlünk. Az viszont kizárt, hogy májusig elszállítsák az összes árut. Már akkor boldog leszek, ha az aratás kezdetére kiürül a tároló.

 

Az alacsony vízszint is gondot okoz

– S ha a koronavírus-fertőzés kapcsán kialakult súlyos helyzet nem lenne elég, akkor a dunai kiszállítás újabb problémát jelent – emelte ki Hanyecz Imre. – Az aszály következtében alacsony a vízszint, így az uszályokba a tervezettnél kevesebb rakomány fér el. Konstancába nagyjából 8000 tonna búzát, kukoricát akarunk kivinni. S ezzel még mindig nincs vége a próbatételnek, mivel a hetek óta tartó szárazság akár komoly hozamveszteségeket okozhat Somogyban is. Az ágazat szereplői okkal-joggal aggódnak, s ebben a helyzetben fokozottan igaz a mondás: a májusi eső aranyat ér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában