dohányzásmentes világnap

2021.06.01. 11:30

Hiába drága, mégis vígan elfüstöljük az életünket

Hétfőn volt a dohányzásmentes világnap, amelynek alkalmából az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet elindította az „Élj tiszta tüdővel!” elnevezésű kampányát, melynek egyik célja, hogy a dohányosok könnyebben leszokjanak a káros szenvedélyről. A helyzet tragikus, húszpercenként meghal valaki a dohányzás miatt kialakult betegségekben.

Marosi Gábor

20210409 Székesfehérvár Illusztráció A dohányos jobban fertőz? Dohányzás veszélyei Covid-19 esetén. Füst, dohányzás, cigaretta Fotó: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap FMH

Fotó: Fehér Gábor

Átlagosan nyolc-tíz évvel kevesebbet élnek azok, akik rendszeresen rágyújtanak. A dohányosoknál többféle betegség alakulhat ki, ezek közül a leggyakoribb a COPD (krónikus tüdőbetegség), a tüdőrák, illetve a különböző keringési betegségek, mint a koszorúér, magas vérnyomás, stroke, vagy érszűkület

Szakemberek szerint a dohányosok gyakran nem veszik komolyan a köhögést és a légszomjat, pedig az állandó köhögés már a krónikus tüdőbetegség figyelmeztető jele, ami sürgős orvosi ellátást igényel. Berta Gyula tüdőgyógyász megkeresésünkre elmondta: a tüdő szerkezetének pusztulása miatt az elhalt léghólyagocskák helyén nagyobb léghólyagok keletkeznek. A tüdő elveszti a „tartását”, a kis légutak szűkebbek lesznek, kilégzéskor elzáródnak, így akadályozzák a normális légzést. Hozzátette: a cigarettázás a rákos halálozás egyharmadáért felelős.

Close-up Of Businessperson Holding Electronic Cigarette In Hand

Erre próbál rávilágítani az „Élj tiszta tüdővel!” interneten elérhető kampány is. A pulmonológiai intézet különféle ábrákkal szemlélteti, hogy mi történik a tüdővel, miután a nikotin és a füst mennyisége elkezd csökkenni a szervezetben. Az utolsó elszívott szál cigaretta után húsz perccel már javul a vérkeringés és normalizálódik a pulzusszám. Egy nap után elkezd tisztulni a tüdő, javul a szaglás és az ízlelés, 72 óra után könnyebbé válik a légzés.

A cigaretta amellett, hogy káros az egészségre, sokba is kerül. Mudig Ákos, az egyik dohánybolt tulajdonosa elmondta: az elmúlt egy évben átlagosan 250 forinttal drágult egy doboz cigaretta. A legolcsóbb 1500, a legdrágább 1850 forintba kerül. Sokan ezért átszoktak a töltős dohányra, illetve a hevítéses technikájú termékekre. Mudig Ákos szerint utóbbit azért is kedvelik, mert van mentolos változata. A dohányboltos hozzátette: még mindig sokan mennek be hozzájuk vásárolni, ezért nagy a forgalmuk, de vannak olyan üzletek a városban, ahol a korábbi évekhez képest valamelyest kevesebben vesznek cigarettát.

A kaposvári Szücs Zoltán bevallottan cigarettafüggő, immár huszonöt éve. – Azért szoktam rá, mert a családban körülöttem nagyon sokan dohányoztak, ezért én is elkezdtem – mondta kérdésünkre. – Idővel szinte mindenki leszokott, nekem azonban megmaradt ez a rossz szokásom. Másfél doboznyi töltött cigarettát szívok el egy nap, ami valamivel olcsóbb, mint az előgyártott.

Egy doboz a napi adag Lőrincz Ildikónak. -Igazából három évvel ezelőtt szoktam rá a dohányzásra, azért, hogy levezessem a stresszt. Sokat vagyok feszült a munkám és a család miatt is, ezért nyúltam a cigarettához. Egy doboz cigaretta 1400 forintba kerül, naponta el is szívom, ezért havonta körülbelül több mint 45 ezer forintot költök a káros szenvedélyemre, mondta.

A kaposvári Fehér Andrea viszont már évek óta füstölög. – Főiskolás korom óta dohányzom, viszont amikor terhes lettem, akkor természetesen nem szívtam. Jó pár év múlva, körülbelül öt évvel ezelőtt visszaszoktam, és azóta is szívom. Figyelek arra, hogy ne gyújtsak rá sokszor, ezért naponta csak öt szálat füstölök el. Havonta valamivel több mint tízezer forintot költök cigarettára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában