Letették a töltőket

2022.06.15. 10:29

Már nem lesz több hurkafesztivál Szennában

Úgy néz ki, mostanában nem lesznek zsírosak tömegével a hurkatöltők Szennában. Tizenhárom év után az idén megszűnik az országosan is ismert szennai hurkafesztivál. A disznótorok kedvelői, a hurka szerelmesei a koronavírus-járvány miatt az elmúlt két évben sem élvezhették a szennaiak vendégszeretetét.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Róbert

– Polgármesterségem kezdetén az első sikeres pályázatomat pont a hurkafesztivál rendezéséhez nyertem el – emlékezett vissza Salamon Gyula, a település vezetője. – Mindig azon dolgoztunk az itt élőkkel, hogy jó legyen és működjön a fesztivál. Rengeteg eszközt vásároltunk, kemencét építettünk, folyamatosan fejlesztettünk, hogy minél színvonalasabb eseményt tudjunk rendezni, de sajnos lezárult egy korszak – mondta Salamon Gyula. A polgármester kiemelte, a hurkafesztivál évente mintegy 3 millió forintba került az önkormányzatnak. A költségeket általában saját forrásból finanszírozta a település, de volt, amikor pályázati pénzt is igénybe tudtak venni. 

– Sokba kerül a fesztivál. Az önkormányzatnak sajnos most nincsen rá pénze és pályázati forrás sem érhető el – hangsúlyozta Salamon Gyula. – Ez az egyik oka, amiért úgy döntöttünk, hogy nem rendezzük meg az eseményt. A másik érvünk, hogy „elfogytak” a segítőink. Csökkent a helyiek és a résztvevő csapatok lelkesedése, a fiatalokat nem igazán vonzza a hurkatöltés. A fesztiválra még csak-csak eljönnek és szívesen részt vesznek rajta, de a töltés részét nem szeretik. Azt gondolom, hogy nem egyedi a problémánk. Más polgármesterektől is hallottam, hogy a programjaikon egyre kevesebben vesznek részt – tette hozzá a polgármester. 

szennai hurkafesztivál
Forrás: Lang Róbert

Salamon Gyula kiemelte, óriási munka volt minden fesztivált megszervezni. Az előkészületekben mintegy harmincan vettek részt. Egy-egy eseményen két mázsa rizst és egy kilométernyi belet használtak fel és körülbelül hat mázsa hurkát készítettek el a töltőkkel. A 760 lelkes Szenna polgármestere arról is beszélt, hogy idén még nagyobb szüksége van a pénzre a falunak. Úgy döntöttek, hogy saját forrásból, 35 millió forintból megvásárolják a település közepén lévő volt termelőszövetkezeti irodát. Az ingatlant a Szennai Skanzennel közösen működtetik majd. Az épületben alakítják ki a szabadtéri múzeum jegypénztárát, ajándékboltját, nyilvános mosdót építenek és a helyi terméket árusítóknak is biztosítanak területet. Salamon Gyula hozzátette, a felújításhoz valamennyi pályázati pénzt is hozzá tudnak tenni, de a legtöbb költséget az önkormányzatnak kell állnia. 

A polgármester kérdésünkre elmondta, fizetőssé nem akarták tenni a hurkafesztivált, mert akkor vélhetően kevesebb látogatjuk lett volna, az árusítók helypénzéből pedig nem lenne annyi bevételük, amivel a költségeket fedezhetnék. A hurkafesztivál helyett Szent Mihály-napi szüreti felvonulást és falunapot rendeznek majd szeptember 24-én. 

Fotók: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában