Akikre büszkék vagyunk

2022.08.05. 14:57

Felnőttfilmes is került a miniszterelnökök közé, elkészült Somogy netes hírességtérképe

Hogyan fér össze Bene Ferenc labdarúgó legenda, Fekete István íróval és a felnőttfilmes Mya Diamonddal? Hiánypótló térképet hozott össze a Mapbox, amelyen a települések neve helyett az ott született hírességek nevei szerepelnek. Ez alapján a leghíresebb kaposvári Nagy Imre, a mártír miniszterelnök, a leghíresebb magyar Neumann János.

K.R.

Fotó: Koszorus Rita

A térképre olyan nevek kerültek, amelyeket a Wikipédia és a Wikidata is tartalmaz, figyelembe véve a szócikkek hosszát, a megtekintések számát és azt is, az illető életrajza mennyire teljes.

Az ismert nevek viszonylag gyorsan észrevehetőek a térképen, így a kaposvári születésű Nagy Imre, mártír-miniszterelnök neve is ott található Kaposvárnál.

Bene Ferenc, labdarúgó legenda is feltűnik a térképen Balatonújlak helyén.

Bene Ferenc is felkerült a térképre. 
Forrás: NS Fotó

Szilvásszentmártonban született a regényíró Lőrincz L. László, aki lebilincselő kalandregényeivel vált ismertté. A Leslie L. Lawrence, illetve Frank Cockney néven is szerző somogyi származású író bűnügyi, kalandregényeket valamint sci-fi műveket is jegyzett.

Zichy Mihály magyar festőművész is Somogy kék ege alatt látta meg a napot, ugyanis a Tab közeli Zalán született.

Nagybajomban született Boross Péter, Magyarország korábbi miniszterelnöke, belügyminisztere. Boross Péter az egykori MDF tagja volt, s Antall József miniszterelnök halála után vette át a tisztséget, melyet 1994-ig gyakorolt. Utána országgyűlési képviselőként ténykedett.

Természetesen könnyen kivehető a térképen a göllei születésű író, sokak kedvence Fekete István is, s Siófok híres szülötteként Kálmán Imre zeneszerző, aki az operettkirályként is ismert. Nevéhez fűződnek a Csárdáskirálynő, a Marica grófnő vagy A cigányprímás című darabok.

A térképre felkerült a felnőttfilmes múlttal rendelkező Mya Diamond is, aki Marcali születésű. 
Egy igazi teniszcsillag Lengyeltóti leghíresebb szülötte. Kuti Kis Rita olimpikon, teniszező 1991. és 2006. között versenyzett profiként, ez idő alatt Brasil Opent nyert, Grand Slam tornákon szerepelt és részt vett a 2000-res sydney-i olimpián.

De Varga Csaba, Balás Béla-díjas animációsfilm rendező Mezőcsokonya szülötte nem került fel a térképre. Neki köszönhetjük többek köztt a Mr. Bean rajzfilmeket, valamint az Auguszta animációkat. Ahogyan Vikár Béla, hetesi származású zeneszerző és népzenegyűjtő sem található meg a térképen. Kálmáncsehi Sánta Márton, híres prédikátor és püspök Kálmáncsán látta meg a napvilágot, de ő sem szerepel a térképen.

Szerepelnek viszont olyan meghökkentő nevek, mint Geiserich vandál király. A térkép és a világháló szerint a Balatonban született 389-ben, ami valószínűleg nem a vízben történt, hanem a krónikák örökítették meg a tó nevét. Vagy Ernst Bregant osztrák tengeralattjáró kapitány és jogász, aki Somogyszilben látta meg a napvilágot 1920-ban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában