Színek ünnepe

2023.07.01. 18:04

A szeretet minden színében pompázott a tavaszünnep

Senki nem úszta meg színtelen bőrrel a szombati holi ünnepet a somogyvámosi Krisna völgyben. A résztvevők az indiai holin vettek részt, amely igazán színpompásra sikerült a hétvégén.

Turbéki Bernadett

Fotó: Lang R.

Kiss Roland családdal és barátokkal érkezett a Krisna völgybe szombaton. A látogatást ajándékba kapták, és pont a Holi, vagyis a tavaszünnep idejére időzítették az utazásukat.

– A párommal Ácsról érkeztünk. Az egész család itt van velünk, úgyhogy együtt szívjuk magunkba ezt a Krisna völgyi hangulatot. Mindig is elvágytunk ide, hogy megtapasztaljuk, milyen lehet ilyenkor Krisna völgyben és hogyan élnek itt. Belecsöppentünk egy jó kis ünnepségbe, egy jó kis fesztiválba, amit ki is élveztünk rendesen – mondta Kiss Roland, tetőtől talpig festékesen. Először ő is, mint mindenki más, csupán egy pöttynyi festéket kapott a homlokára. Ezt követően virágszirmokkal szórták meg egymást a jelenlévők, majd azután jött a festékdobálás.

– Gouranga! - ezt a felkiáltást tanulta meg valamennyi résztvevő, mielőtt a kukoricakeményítő és az ételfesték keverékével egymás szórásába kezdtek csupán szeretetből.

– Indiában a Holival szokták megünnepelni a tavaszt. Krisnának is a kedvenc játéka, amikor egymást színes festékekkel megdobálják. A krisna tudatos tradíció része azon kívül, hogy a tavasz megünneplésének része, a szeretetet is ezzel fejezik ki  egymás felé – mondta Gőri István, Krisna völgy kommunikációs vezetője. A résztvevők a szertartás közben a „Hare Krisnát” éneklik, ami egy elme felszabadító mantra. Úgy tartják, hogy kedvezővé tesz mindent, legyen az a Holi, vagy akár más program. A játékhoz használt festéket, vagyis a kukoricakeményítő és az ételfesték keverékét Krisnának is felajánlják.

Ebből a festékből kapott egy nagy adagot az arcára, ruhájára a budapesti Rábli Nikola, akit az unokatestvére hívott meg.

– Indiában él és gyakorolja ezt a vallást. Nagyon tetszik a hely, teljesen más energiák mozognak itt. Azon gondolkodtam, hogyha visszamegyek Budapestre,miként fogok hazajutni. Tetőtől-talpig festékesen hogy néznek meg a metrón, vagy felvesz-e a taxi – nevetett Nikola. Fehér Judit Gárdonyból jött a családjával. 

–A gyerekek élvezik, színesek, itt lehet szabadon szórni a színeket, otthon viszont nem. Nyaranta szoktunk jönni Krisna völgybe és magam többször is jártam it t kötelező jelleggel, a főiskolai gyakorlatom idején – mondta Fehér Judit.

A Holi alkalmával a festékszórás a rossz tulajdonságaink eltávolítását is jelképezi. A Holit Indiában márciustól kezdve ünneplik, a leghosszabb, legszínesebb ünnepnek számít. Somogyvámoson ennek szellemében vitték körbe a látogatókat ökrös fogattal, vagy körbe járhatták a területet, megtekinthették a templomot, valamint kertészeti és életmód túrákon vehettek részt.

 

Mindenkinek megmutatta a holit a Krisna tudatú influencer

Balázs Péterné, Wallabi rendszeresen tudósít a világhálón a völgyból. Szeretné megmutatni a Krisna tudatúak hétköznapjait és a különleges eseményekről is beszámol. A holiról élő adásban jelentkezett be szombaton.

– A TikTokot egy éve kezdtem, de előtte is jelen voltam a Facebookon. Nem a személyes életemet és magam,at mutattam be, hanrem a völgyet, mint egy tv-bemondónő. A TikTokkal már a lakásomba is beengedem az embereket, sokat elmondok saját magamról a célom, hogy a személyes életünkben hogyan segít, amit tanulunk. Ne csak azt lássuk, hogy milyen szép, amikor repülnek a színek. A mélységeit is megmutatom, inkább a nagyvilágnak szól, mint Krisna völgy lakóinak – mondta a fiatal hölgy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában