Recept

2023.09.11. 12:51

Különleges kávé, ami desszertnek is felfogható

Az ausztrál konyhai gépeket gyártó Sage elhozza a magyar háztartásokba a harmadik hullámos kávézás élményét.

Éppen ezért olyan kávé recepttel kíván kedveskedni, amely talán még kevéssé ismert idehaza. A hagyományos és a harmadik hullámos kávé között talán az egyik legnagyobb különbség az az, hogy az automata kávéfőzővel elkészített kávéban a keserű ízek dominálnak, mivel a lefőzéskor a nyomás nem megfelelő, a harmadik hullámos kávékra viszont kiegyensúlyozott ízvilág jellemző, ami a kisnyomású előfőzésnek és nyomás 9 barra történő korlátozásának köszönhető. Az ellenállhatatlanul testes, pazar, krémes és karamellszínű eszpresszó elkészítése ideális esetben kisnyomású előgőzöléssel kezdődik, amelyet a nagynyomású forrázás követ. A végeredmény szempontjából természetesen fontos, hogy maximum 18-22 grammyni kávészem kerüljön felhasználásra, a forrázás közben a víz hőfoka pedig pontosan 93 Celsius legyen. Az Affogato alapja egy tökéletesen lefőzött és elkészített eszpresszó.

Affogato receptje

Az Affogato nem más, mint egy tökéletes olasz desszert, amelyben találkozik a jéghideg vanília fagylalt és a mennyei eszpresszó. Ez a kávéital úgy készül, hogy egy adag eszpresszót közvetlenül egy gombóc fagylaltra, vagy gelatóra öntenek és egy kis csészében vagy pohárban tálalják fel.

Hozzávalók:

  • 220-250 ml alacsony profilú pohár
  • 1 dupla eszpresszó
  • 1 gombóc vanília fagylalt

Elkészítéséhez először is le kell főzni az eszpresszót, majd félre kell tenni egy pohárban. Ezután beletesszük a fagylaltot a kiválasztott, alacsony profilú pohárba, majd ráöntjük a kávét a fagyira. Fogyasztás előtt még apróra vágott pisztáciával, vagy reszelt csokoládéval javasolt díszíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában