vásárlás

2020.01.18. 17:30

Több pénzt hagyunk a boltban, drágulnak az élelmiszerek

Drágulnak az élelmiszerek: egyes tejek ára literenként átlag tíz forinttal nőtt, a sör ára februártól nyolc százalékkal emelkedik, egy zacskó csipszért nagyjából 30 forinttal fizethetnek többet a vevők, mint tavaly. A kereskedők szerint január közepétől márciusig tart az áremelkedés.

Harsányi Miklós

Drágulnak az élelmiszerek: egyes tejek ára literenként átlag tíz forinttal nőtt, a sör ára februártól nyolc százalékkal emelkedik, egy zacskó csipszért nagyjából 30 forinttal fizethetnek többet a vevők, mint tavaly. A megkérdezett somogyi kereskedők szerint január közepétől márciusig tart az áremelkedés.

A kaposvári tejüzem február elsejétől átlagosan hat százalékkal emeli a tej és tejtermékek árát. Legkevésbé – három százalékkal – a tejföl drágul, legnagyobb mértékben, tíz százalék felett a túró. Csécsei János, a kaposvári Kapostáj Zrt. elnöke-igazgatója elmondta: zimányi telephelyükön 500 tehenet és szaporulatát tartják, s az elmúlt két hónapban literenként 2-2 forinttal nőtt a tej átvételi ára, ami jelenleg 106-107 forint. Május végéig legfeljebb 108 forintig emelkedhet.

– Szerintem alapvetően három tényre vezethető vissza az élelmiszerek drágulása – mondta lapunknak Hatta József, a kaposvári székhelyű Kapos Coop Zrt. kereskedelmi igazgatója. – Az általános béremelés hatásain kívül az energia és a szállítási költségek is megemelkedtek, s ez eredményezi, hogy a vásárlóknak többet kell fizetniük a boltban. A beszállítók eltérő ütemezés szerint, de szinte biztosan árat emelnek: cégcsoportunk összesen 62 társasággal áll napi kapcsolatban.

Az egyik sütőipari cég kedden jelezte a kaposvári zrt-nek, hogy február 3-tól árat emel, a részletes listát a napokban postázzák. Egy másik beszállító viszont már ettől a héttől adja drágábban az akciós UHT-tejet: a literes kiszerelés, ami év elején 169 forint volt, az most 179 forintba kerül. Árengedmény nélkül – a korábbi 199 forint helyett – 209 forintra kúszik fel a bolti ára, a fél literes zacskós tej 178 forintról 192-re drágult. Egyes sörszállítók 5-8 százalékos áremelést ígérnek: az egyik ismert hazai gyár a fél literes dobozos sört 239 forintról 259-re emeli, míg egy ugyancsak népszerű belföldi márka, amelyet eddig 199 forintért számláztak, februártól 219 forintba kerül. Hatta József elmondta: a pezsgő ára – a három százalékos drágulás után – 1390 forintról 1435 forintra nő, s a nem alapélelmiszerek közül jócskán drágulnak a csipszek is. Az egyik közkedvelt márka ára – zacskónként – 380 forintról 410 forintra emelkedik.

– A sertéshús ára szinte hétről hétre változik – közölte Hatta József. – Az egyik hazai nagy partnerünktől a hét elejétől kapjuk drágábban a felvágottat: a löncshús kilónkénti 1970 forintos ára 2130 forintra ugrott, az olasz felvágotté az eddig megszokott 2059 forint helyett 2225 forintra változott. Nem szabad arról megfeledkezni, hogy ez csupán az egyik beszállító döntése. Összesen tíz nagyobb céggel vagyunk üzleti kapcsolatban, ők előreláthatóan a hónap második felében jelzik áremelési szándékukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában