szárnyaló tervek

2020.11.24. 20:00

Már négy évszakra landolnak a Balatonnál

Nem csupán a déli part, de az egész balatoni régió profitálhat abból, hogy állami tulajdonba került a sármelléki reptér. A települések vezetői azt várják, hogy a reptér jobban hozzájárul a négy évszakos Balaton turisztikai koncepciójához.

Koszorus Rita

Ryanair

Fotó: Unger Tamás

Közel húszezer utas fordul meg egy szezonban a sármelléki reptéren, amelynek eladása a napokban zárult le. Ezzel az állam tulajdonába került a létesítményt üzemeltető Hévíz-Balaton Airport Kft. 90 százalékos részesedése.

A tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szerint az egész Balaton-régió profitálhat a tranzakcióból. Kérdésünkre azt közölték: a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiában kitűzött balatoni vendégéjszaka növekedését nagy mértékben segíti egy schengeni határátkelővel rendelkező, turistaforgalmat bonyolító reptér közelsége. Az ügynökség válaszából az is kiderül, hogy fejlesztéseket is tervez az új többségi tulajdonos, amelyek az üzem- és repülésbiztonságot, valamint az utasok európai színvonalú kiszolgálását célozzák meg. Emellett a szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt évek krí­zishelyzeteit mindig a turizmus fejlődése követte. Erre lehet számítani a jövőben is.

A déli parti települések vezetői szerint is csak nyerhetnek a sármelléki repülőtér fejlesztésével. – Ennek akkor van értelme, ha a Balatont egy desztinációként kezeljük – fogalmazott lapunknak Holovits Huba, Balatonföldvár polgármestere. – Nyilván minden településnek jó, ha erre a területre érkeznek a turisták és nyitnak az autópályán kívül még egy kaput, amit fejlesztenek.

A városvezető hozzátette: szerinte további attrakciók is szükségesek ahhoz, hogy a strandolásnál többet nyújtson a Balaton. Galácz György balatonmáriafürdői polgármester szerint igazán akkor profitálhat települése a reptér eladásából, ha az képes lesz több évszakossá tenni a Balatont. – Ehhez nem csak attrakciók, de minőségi szálláshelyek is kellenek – fogalmazott Galácz György polgármester.

– Minden fejlesztés folyamatban van, a Kisfaludy Program keretében szálláshelyek létesülnek, fejlesztik a BAHART flottáját, s az attrakciók is készülnek – hívta fel a figyelmet Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke. – Azt gondolom, ha megoldódik a vendégek helyszínre juttatása, könnyebben létesülnek új attrakciók is.

Lombár Gábor balatonfenyvesi polgármester és a Balatoni Szövetség elnöke szerint az egész térség érdekét szolgálja a többségi tulajdonosváltás. – Kívánatos, hogy egy ilyen cég az állam tulajdonában legyen – fogalmazott a településvezető. – Én biztosabbnak érzem így a jövőjét. Ha lesz egy olyan légikikötő, ahova turisták, befektetők vagy olyan vendégek érkezhetnek, akiknek fontos a Balaton, az mindenképpen egy jó dolog.

Hozzátette: az állami szerepvállalás az első lépés lehet a fejlődés útján. Valóban, attrakciókra szükség van, de nem lehetnek a települések telhetetlenek. A vonzerő javítása nem feltétlenül állami feladat, az a balatoni vállalkozók és helyhatóságok közös feladata lesz.

Fotóillusztráció: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában