szja

2021.04.06. 13:00

Segít a hatóság az adóbevállásnál

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az idén több mint 5,4 millió adózónak készítette el a személyijövedelemadó-bevallási tervezetét. Az adóbevalláshoz segítséget kapnak az egyéni vállalkozók, az őstermelők és az áfás magánszemélyek.

Harsányi Miklós

A NAV honlapjáról már most elérhetőek a tervezetek. Az eSZJA-­portálon keresztül a KAÜ- (Központi Azonosítási Ügynök)azonosítóval rendelkezők számítógépen, de akár okostelefonon vagy tableten is megtekinthetik, s ha szükséges, szerkeszthetik is a dokumentumot. Aki egyetért a dokumentum adataival, annak nincs további teendője, május 20-i hatállyal a tervezet a kiajánlott adatokkal érvényes bevallássá válik.

Az szja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezetteknek a tevékenységükből származó jövedelmi, illetve az adóhivatali nyilvántartásokban nem szereplő adatokkal kell kiegészíteniük bevallási tervezetüket. Esetükben továbbra is önállóan kell benyújtani a bevallást, hiszen a számukra készített tervezetek nem válnak automatikusan bevallását, de segítségül szolgálnak annak elkészítéséhez.

Akinek nincs KAÜ-azonosítója – ügyfélkapuja, elektronikus személyi igazolványa, telefonos azonosítója –, április 15-én éjfélig kérheti a tervezet postázását.

Ezek is érdekelhetik