zöld busz

2021.08.02. 14:00

A jövő busza hangtalanul suhan a kaposvári tömegközlekedésbe

Elektromos hajtású busz állt forgalomba Kaposváron. A tesztjármű a Zöld busz program keretében érkezett a városba és öt hétig rója majd az utakat. A környezetbarát buszt hétfő délelőtt az elsők között próbálhatta ki szerkesztőségünk.

Marosi Gábor; [email protected]

Nem sokkal délelőtt tíz óra után szálltunk fel az elektromos buszra a kaposvári buszpályaudvaron. Miután elfoglaltuk a helyünket, a sofőr becsukta az ajtókat és elindultunk a tesztkörre. Csendesen, szinte hang nélkül suhantunk ki a pályaudvarról, majd a Berzsenyi utca felé vettük az irányt.

A pár perces menetidő alatt a járművet próbáltuk alaposan megismerni. Láttuk, hogy a tervezők igyekeztek minél elegánsabb buszt megálmodni. A jármű padlózata, a laminált hatás miatt olyan érzést keltett, mintha egy szobában lettünk volna. A járművet USB töltőhelyekkel is felszerelték: minden ülés alá szereltek csatlakozót, ezért ha menet közben lemerülne a mobiltelefon, könnyedén fel lehet tölteni.

Az utcáról szinte mindenki megbámulta az impozáns elektromos buszt, melyet a következő hetekben ki is lehet majd próbálni Kaposváron. Turnai Károly, a Kaposvári Közlekedési Zrt. vezérigazgatója a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, az összes kaposvári infrastrukturális beruházás lehetővé teszi a buszok számára, hogy a jövőben átálljanak a legmodernebb technológiára. Az elektromos járművet gyorsan és egyszerűen be tudják kapcsolni a napi közlekedésbe. – Nagyon fontos a kaposvári utasoknak a véleménye, ezért is lesz itt a busz öt hétig a városban – mondta Turnai Károly. – A jármű az összes vonalon közlekedik, hogy minél többen meg tudják majd osztani észrevételüket a buszról – tette hozzá a vezérigazgató.

A 36 ülő- és 40 állóhelyes elektromos busz egy töltéssel 350 kilométert tud megtenni. Turnai Károly elmondta, jelenleg 40 gázüzemű busz van Kaposváron, a cél azonban, hogy ezeket a járműveket fokozatosan lecseréljék elektromos hajtásúakra. Hozzátette, vélhetően még idén kettő e-busz érkezik Kaposvárra.

Elkötelezettek a környezetbarát fejlesztések mellett

Borhi Zsombor Kaposvár alpolgármestere a sajtótájékoztatón elmondta, a város elkötelezett minden környezetbarát beruházás mellett. Napelemeket helyeztek el több intézményen, kerékpárutakat építettek és elkészült Közép-Európa legnagyobb naperőműve Kaposváron. Az alpolgármester hozzátette, abban bíznak, hogy a közösségi közlekedésben olyan változást tudnak végrehajtani pár év múlva, mint 2015-ben, amikor a teljes buszparkot lecserélték gázüzemű járművekre. A helyi járatos buszok mellett a távolságiak is megújulnak hamarosan. A Volánbusz kommunikációs igazgatóságának tájékoztatása szerint, több mint félezer új busz áll forgalomba az országban 2022 elejéig. A környezetkímélő, dízelüzemű járműveket három buszgyártó cég szállítja majd a volántársaságnak.

Fotók: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában