Árharc a multikban

2023.03.07. 09:00

Csak úgy telik meg a bevásárlókosár, ha csökken az ár

A vásárlókért „harcolnak” az üzletláncok. Szinte naponta közlik, éppen mely termékek árát mérsékelték. Vannak olyan boltok, ahol csak néhány élelmiszer ára változott, egy másik üzletlánc éppen hétfőn jelentette be, hogy újabb száz termék árát csökkentik.

Marosi Gábor

Fotó: Lang R.

Néhány vajfajta árát egy hónappal ezelőtt már mérsékelte az egyik népszerű üzletlánc, s most bizonyos sajtokért kell kevesebbet fizetni. Az egyik laktózmentes trappista sajt árát például 21 százalékkal mérsékelték. Egyes termékek ára 23–25 százalékkal csökkent hétfőn, több száraztésztáért, valamint higiéniás termékért és tisztítószerért is kevesebbet kell fizetni. 

kereskedelem vásárlás sajt interspar
A sajtok ára is mérséklődik. 
Fotós: Lang R.

A hazai üzletláncokban is változtak az árak. Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója lapunknak elmondta, több mint 20 százalékkal csökkentették a trappista sajtok és a vajak árát. Erre azért volt lehetőségük, mert a beszállítók is mérsékelték az árakat. Hozzátette, néhány napon belül a száraztészta árát 5 százalékkal csökkentik. 

Hatta József, a Kapos-Coop Zrt. kereskedelmi igazgatója megkeresésünkre elmondta, az üzletlánc országos akciója keretében tudták mérsékelni több tejtermék árát márciustól. – Az élelmiszerekért legalább tizenöt, de vannak olyan portékáink is, amelyekért már negyven százalékkal kell kevesebbet fizetni – hangsúlyozta Hatta József, majd hozzátette, ennek hatására már érezhetően nőtt a forgalom üzleteikben. 

kereskedelem vásárlás tej iinterspar
A tejtermékek árának minden vásárló örül.
Fotós: Lang R.

– A kedvezményekre és az akciós árakra építenek az üzletek, hogy minél több vásárlót megpróbáljanak becsalogatni a boltokba – indokolta a mostani árcsökkenést Pintér Attila, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campus Agrárlogisztika, Kereskedelem és Marketing Tanszékének oktatója. Érdeklődésünkre elmondta, ezek a „trükkök” kiválóan működnek, hiszen ha már valaki bemegy vásárolni egy-egy üzletbe, akkor többnyire olyan terméket is betesz a kosárba, ami nem akciós. 

Gulyás Árpád, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara egyik alelnöke lapunknak elmondta, több termék ára is annyit drágult tavaly év végére, hogy mára már szinte eladhatatlan lett. – Ezért döntöttek úgy a gyártók és a kereskedők, hogy tartós ármérséklésbe kezdenek – mondta Gulyás Árpád, aki hozzátette azt is, úgy tűnik, hogy hosszabb ideig is maradhatnak az alacsonyabb árak. 
 

A kaposvári Rajz László egyelőre nem tapasztalt nagyobb árcsökkenést. – Hetente kétszer, háromszor járok vásárolni, s azt látom, hogy még mindig sokba kerülnek a termékek. Havonta körülbelül negyven–hatvanezer forintot költök el az üzletekben. Több hónappal ezelőtt ez 15 ezerrel is kevesebb volt. 
Fotós: Lang R.


 

Béresné Kovács Andrea szerint nagyítóval kell keresni az olcsó árut. – Ha nagyon kinyitom a szemem, akkor talán látszik a csökkenés. Bizonyos sajt és vaj ára valóban elkezdett mérséklődni, de ez még nem elég ahhoz, hogy egy nagyobb vásárlásnál sok ezer forintot lehessen megtakarítani. Remélem, hogy az alacsony árak nemcsak ideig-óráig tartanak majd, vélekedett a mesztegnyői asszony.
Fotós: Lang R.


 

Kulcsár Gyuláné kaposvári vásárló az akciókat figyelve szerzi be a szükséges élelmiszereket. – Valami csökkenés látható már, de én inkább az akciókat figyelem. Boltról boltra járok és igyekszem mindenhol az olcsóbb terméket megvenni. Eléggé időigényes a bevásárlás, viszont havonta sok tízezer forintot lehet ezzel spórolni. Három emberre vásárolok, havonta nagyjából 100 ezer forintért. 
Fotós: Lang R.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában