Álomotthon

2023.10.30. 09:06

Segítség vagy csapda: elég a tíz százalékos önrész a lakás hitelhez

Jelenleg a hiteles ingatlanvásárlás esetén minimum 20 százalékos önrészt kell vállalniuk a vevőknek, azaz a vételár ötödét kell saját erőből finanszírozniuk. A Magyar Nemzeti Bank azonban bejelentette, hogy a fiatalok első lakásvásárlásánál 2024-ben 10 százalékra csökkentené ezt a határt.

Kovács Gábor László

Fotó: Lang Róbert

A somogyi fiatalok egyelőre még barátkoznak az új intézkedés gondolatával. – Bár dolgozom és tanulok is, mégsem rendelkezem a szükséges önrésszel, ami egy önálló otthonhoz kell – mondta a somogyszili Harsányi Gábor, aki Zalában él. – A hitelfelvétel megoldás lehet, de nem mindegy, hogy milyen feltételekkel. 

 Mindenképpen előremutató ez az intézkedés, mert a mai világban az önerőre szánt összeg általában elmegy a tanulmányokra, hacsak nincs öröklés. Mi a babaváró hitelt felhasználva és egy régi lakást eladva jutottunk a megfelelő saját lakáshoz.

 – vélekedett a kaposvári Harsányi Aliz, kétgyermekes édesanya. 

 Jelenleg óvatosak az ügyfelek, ennek eredményeképpen 30–40 százalékkal visszaesett a hitelfelvevők száma lakásvásárlás esetén 

– felelte érdeklődésünkre a kaposvári Bán Péter, független pénzügyi tanácsadó. A szerződéskötések száma viszont nem csökkent ennyivel, tehát inkább hitel nélkül vásárol az, aki megteheti. Arra azonban felhívnám a figyelmet, hogy sok esetben az önerőt sem könnyű előteremteni egy fiatalnak. 

Szerinted segítség vagy csapda az, hogy 10 százalékra csökkentették az önrészt a lakáshitelekben?

Az intézkedés várhatóan bátorítani fogja a vásárlókat, de az kérdés, hogy a 10 százalék feletti részt hogyan tudják kifizetni, ehhez milyen kamattámogatások vagy kedvezményes kölcsönök jöhetnek szóba 

– válaszolta Boldizsár Balázs kaposvári ingatlan­iroda tulajdonos, aki szerint az árak tekintetében komoly visszaesést nem tapasztaltak, bár a nagy alapterületű, korszerűtlen, vidéki ingatlanok ára némileg csökkent, irántuk kevesebb az érdeklődő, bár náluk könnyebben lehet alkudni a vételárból. Inkább a modernebb, költségmenetesebb, kis rezsijű ingatlanokat keresik a vevők. 

Young,Couple,Following,A,Real,Estate,Agent,Who,Is,Giving
Fotó: Studio Romantic

Jó kezdeményezés az önerő csökkentése, de önmagában aligha lehet elég a többi somogyi ingatlanos szerint is.

Ha valaki laikusan gondolkodik, akkor is könnyen belátja, hogy 10 százalék önerőhöz még 90 százalék hitelt kellene felvenni. Mivel azonban az infláció miatt nagyobb a jegybanki alapkamat, és a fizetések nem változtak, ezért jelenleg kevesebben vesznek fel, illetve ha igényelnek is, kevesebben kapnak hitelt. 

 – számolt Oláh Miklós kaposvári ingatlanszakértő. 

Lakóingatlanok négyzetméterárának alakulása a somogyi településeken tizenkét hónap alatt.

 2022.szeptember2023.szeptember
Siófok1 millió 84 ezer forint1 millió 19 ezer forint
Zamárdi1 millió 82 ezer forint1 millió 126 ezer forint
Fonyód974 ezer forint935 ezer forint
Kaposvár404 ezer forint446 ezer forint
Marcali417 ezer forint427 ezer forint
Balatonlelle934 ezer forint968 ezer forint
Balatonboglár733 ezer forint737 ezer forint
Balatonfenyves1 millió 82 ezer forint862 ezer forint
Balatonszárszó826 ezer forint753 ezer forint

Ha egy kaposvári átlagos, 25 millió forintba kerülő ingatlanról beszélünk, az azt jelenti, hogy 2,5 millió forint önerő mellett 22,5 millió forint hitelt kellene felvenni hozzá. Ennek a törlesztőrészlete 20 éves futamidőre minimálisan 180 ezer forint. Emellett fizetni kell a rezsit, van megélhetési költség – belátható, hogy a magas törlesztőrészletet egy kaposvári átlagfizetésből nehéz előteremteni... 
A szakértők várakozása egyöntetűen az, hogy az önálló lábra álláshoz szükséges önerő csökkentése, valamint egy új lakástámogatási rendszer egyaránt élénkítheti mind a lakás-, mind a lakáshitelpiacot. Ugyanakkor a fiataloknak sem szabad túlvállalni magukat a törlesztőrészlettel, valamint figyelniük kell arra is, hogy a hitelfelvétel előtt alaposan nézzenek körül, használják az online összehasonlító kalkulátorokat, mert a bankok lakáshitelei között jelentős eltérések vannak – tanácsolta az ingatlan.com szakportál. A legkisebb alapterületű lakások kiemelten népszerűek az első lakásvásárlást tervező fiatalok körében, és a garzonok tipikusan a legolcsóbb ingatlanok.  

Forrás: ingatlan.com

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában