Nyári hűsítő

2024.02.08. 19:00

Megújult somogyi fürdők várják a pihenni vágyókat

Több somogyi fürdőben is elkezdték már a felkészülést az idei turisztikai szezonra, de sok olyan létesítmény van, ahol csak februárban döntenek az idei évre tervezett fejlesztésekről.

Koszorus Rita

Fotó: LANG

Igalban nagy fejlesztéseket hoz a 2024-es esztendő, hiszen a szezonkezdetre több önerős beruházást is tervez az Igali Gyógyfürdő vezetése. – Az idei évben is folytatódik a tulajdonos önkormányzat által kezdeményezett beruházás kivitelezése, melynek keretén belül egy új, kibővített szolgáltatásokat kínáló vendéglátóegységet építenek a fürdő területén, mondta kérdésünkre Gellért Attila, a gyógyfürdő marketingvezetője. – Mindeközben a belső udvar közel 500 négyzetméteres térkőburkolatának cseréje már elkészült. A fedett fürdő egész területén új és modern pihenőágyakra cseréljük le a régi műanyag ágyakat, ez vonatkozik a termál rész pihenőjére, a szaunavilágra és a belső élményrészre is. Terveink szerint idén egy új és modern gyermekjátszóteret, valamint egy mini fitneszparkot alakítunk ki a régi homokos játszótér helyén, tette hozzá Gellért Attila. – Várhatóan még pünkösd előtt elkészül a belső udvaron található gyógyvizes élménymedence teljes körű felújítása és újraburkolása. Még az év elején befejeződött a fürdő hideg vizes kútjainak a karbantartása, amely szinten 10 milliós nagyságrendű munkálat volt. 
Csisztafürdőn is készülnek már a szezonkezdetre, a fürdő vezetésének ígérete szerint már érkezésnél szembeötlő lesz a turistáknak a változás. 

A bejárati épületet újítjuk fel, mert a tető rossz állapotban volt, a főbejárat és az étterem tetőszerkezete teljesen megújul.

- mondta érdeklődésünkre Kara Barbara fürdővezető. Hozzátette: más terveik is vannak, de belső munkákat csak akkor tudnak végezni, ha pályázati forráshoz jutnak. A szaunavilág építésének befejezése például folyamatosan tervben van, tette hozzá. 
Barcson egyelőre nincs konkrétum az idei fejlesztésekről, lévén önkormányzati tulajdonú a fürdő, így a testület döntése szükséges minden beruházáshoz. Ugyanez a helyzet Kaposváron is, ahol is februárban ülnek össze a képviselők. 

Marcaliban viszont kész tervek vannak már.

Ugyanis 300 millió forintból tervezik fejleszteni a fürdőt, ahol energetikai korszerűsítést hajtanak végre. A három termálkút eddig nem hasznosított hőenergiájának felhasználásával kiváltják a jelenlegi földgázüzemelést és korszerűsítik az épületet, kicserélik a hőszigetelés nélküli ablakokat is.  

Anyagilag már nincs akadálya, hogy megújuljon a Galerius

Korszerűsítésre vár a Galerius fürdő is Siófokon, a létesítmény felújításához hitelt kell felvennie a Balaton-parti Kft.-nek. Ehhez önkormányzati cég lévén a kormány engedélyére is szükség van, amelyet még tavaly év végén megkapott a társaság. Így anyagilag már nincs akadálya annak, hogy megújuljon a 2021 óta zárva tartó fürdő. Ezt részben a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz támogatja 900 millió forinttal, s Siófok is tesz a projekthez 300 millió forintot, a fennmaradó összeget pedig az odaítélt hitel fedezi. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában