fotók

2020.07.01. 09:21

Milliárdos adócsalás: cukorral és étolajjal kereskedett a bűnözői csoport

Összehangolt belföldi és nemzetközi akcióban újabb cukorral és étolajjal kereskedő szervezett bűnözői csoportot számolt fel a napokban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

K.G.

A főként Pest megyében és Dél-Dunántúlon működő cégháló a közösségi áfaszabályok kijátszásával 3,5 milliárd forint adót csalt el. A két magyar irányító már letartóztatásban van.

A láncolat hazai tagjai hatalmas mennyiségben importáltak cukrot és étolajat az Európai Unióból, amit magyarországi nagykereskedőknek adtak tovább. Bevallásaikban belföldiként tüntették fel a közösségi beszerzést, így jelentősen csökkenteni tudták a fizetendő áfa összegét. A nettó áron beszerzett termékeket aztán minimális árréssel adták tovább, tisztességtelen piaci előnyt szerezve versenytársaikkal szemben. A megalapozott gyanú szerint a költségvetésnek 3,5 milliárd forint kárt okoztak ezzel a módszerrel.

A szervezett bűnözői csoport felszámolására szervezett akcióban a pénzügyi nyomozók huszonkét belföldi, és tizenöt külföldi helyszínen tartottak kutatásokat. A rajtaütés napján itthon nyolc gyanúsítottat állítottak elő és hallgattak ki. A nyomozók a két szervezőt letartóztatták. A NAV különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás jogcímén nyomoz az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában