Gyógyulás

2018.02.12. 09:00

Többen, de kevesebb időre mennek táppénzre 

A foglalkoztatás bővülésével ugyan a táppénzes esetek száma országosan nőtt az elmúlt években, az a tendencia azonban, hogy a többség a lehető legrövidebb ideig marad betegállományban, továbbra is töretlen. Egyebek mellett ez derült ki a KSH napokban nyilvánosságra hozott legfrissebb adataiból. A tendencia megfigyelhető megyénkben is.

Koszorus Rita

Az általunk megkérdezett somogyi munkavállalók azt mondják, nem szívesen mennek el táppénzre. – Már jó néhány éve dolgozom – kezdte a 25 éves bolti eladó, Kovács Erika. – De még nem voltam táppénzen, mert pénzben nem éri meg. Ha betegek vagyunk, akkor a kollégáimmal együtt inkább szabadságot veszünk ki, az anyagilag jobban megéri.– Nálunk nincs gond a táppénzzel – osztotta meg tapasztalatait a kaposvári Antal Dóra, aki egy könyvelőirodában dolgozik. – Én, amennyire lehet, igyekszem minimalizálni a táppénzen töltött napok számát. Persze olyan is előfordul, hogy ez nem megoldható: volt olyan kollégám, aki egy hónapig volt beteg, addig helyettesítéssel oldottuk meg a munkát.

– Ha beteg a gyerek, akkor ő az első – mondta el lapunknak a tanárnőként dolgozó Német Katalin. – Ha én vagyok beteg, a főnököm álláspontja: jobb, ha itthon maradok, mintsem végigfertőzzem a kollégákat és a gyerekeket. Úgy ugyanis még többen esünk ki a munkából, ezért inkább kifekszem a betegséget és így előbb állhatok munkába.

Egyre többen veszik igénybe a táppénz ellátást Somogyban, s nőtt a baleseti, valamint a gyermekápolási táppénzesek száma is. Azonban, aki csak teheti, a lehető legrövidebb időt tölti otthon. A Somogy Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a megyében is többen vették igénybe az elmúlt hat évben ezt az ellátást. A Somogy Megyei Kormányhivatal arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy míg 2012-ben 11 ezer 772 táppénzes munkavállalót tartottak nyilván, addig 2017-ben már 15 ezer 683-at. Az átlagosan keresőképtelenül töltött napok száma ugyanakkor csak kis mértékben változott, 34-ről 32-re csökkent. Az erre a célra kiutalt összeg 2012-ben több mint 882 millió forint volt, ám 2017-ben az összeg mintegy 1,6 milliárd forintra emelkedett.

12 éven aluli gyermek betegsége esetén a szülőt megilleti pénzbeni ellátás, ezt nevezik gyermekápolási táppénznek (gyáp). Ennek mértéke is növekedett Somogy megyében az elmúlt évek során. A Somogy Megyei Kormányhivatal adataiból kiderül, hogy míg öt évvel ezelőtt 3088-an vették igénybe, addig tavaly 5501 szülő kapott ilyen ellátását. Ők átlagosan négy napot töltöttek otthon gyermekükkel, számukra közel 30 és fél millió forintnyi ellátást folyósítottak 2012-ben. Ez az összeg az elmúlt esztendőben több mint 72 millió forint volt.

Baleseti táppénz olyankor jár a munkavállalónak, ha üzemi balesetként elismert, foglalkozási megbetegedéssel függ össze a keresőképtelenség. Ezt az ellátási formát is egyre többen veszik igénybe, míg 2012-ben 632-en kérték a pénzbeni ellátást, addig 2017-ben 664-en. Azonban az így átlagosan töltött keresőképtelen napok száma csökkent, 48-ról 42-re. 2012-ben 129 millió 840 ezer forintot fizetett ki az Államkincstár baleseti táppénzre, tavaly pedig összesen 191 millió 120 ezer forintot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában