farsangi mulatság

2019.02.09. 20:00

Elzavarta a telet a maskarások és táncosok serege

Szombaton délelőtt még úgy tűnt, hogy nem fúj visszavonulót a tél, mert hideg szél támadt, de a kaposvári farsang délutánján váratlanul előbújt a napsütés, s a verőfényben mindjárt nagyobb kedve kerekedett a télűzéshez a farsangolók seregének.

Kovács Gábor

Az enyhébbnek mondható idő az utóbbi éveknél népesebb közönséget vonzott a Kossuth térre, a hagyományos kaposvári évszakriasztóra. A télkergető mulatságra belvárosi akadályfutással, farönkhúzó versennyel és a városháza bebarangolásával hangolhattak a résztvevők. Közben a maskarások csapata már összeverődött, hogy meghátrálásra késztesse a hideget.

– A hóemberek már elolvadtak, itt az ideje, hogy a tél is elkotródjon! – kurjantott egy fiú a tömegben.

– Ha jó hangosak vagyunk, vége lesz a télnek! – bizakodott a festett arcú Fajtai Dániel, aki egy kiszebábot cipelt, ami később a főtéren vált a lángok martalékává a vigalom csúcspontján. Még minden évben sikerült a télkergetés, csatlakozott Lantos Katalin, aki a zákányi Drávagyöngye Néptáncegyüttessel érkezett. A kaposvári Tóth Tibor János a medveherélésre esküdött, mint módszerre, hiszen ezzel a tréfás produkcióval állt elő az Együd Árpád Művészeti Iskola. A lengyeltóti Ördöngös Néptáncegyüttest kísérő Mikliánné Kollarics Tünde örült, hogy a népi kultúrából az utca embere is ízelítőt kaphatott.

A Langaléta Garabonciások gólyalábasai vezették a felvonulókat a Fő utcán, miközben a Kapos Baranta legényei „ostormenetben” durrogtatták a karikásokat. A hagyományőrző néptánccsoportok önfeledt össztánca nyomatékosította, hogy a télnek immár semmi esélye. Közben pedig a Somogy Zenekar húzta a talpalávalót.

 

A Somogy Táncegyüttes palotást adott elő, majd a Kötél önkéntes tűzoltó egyesület veterán, piros szállítójárművén, szirénázva megérkezett a Dorottya-kompánia. A Csiky Gergely Színház művészei elevenítették meg a somogyi vígeposzt Tóth Géza rendezésében. Dorottya szerepében Mikecz Estilla domborított. Karnevál hercegét Krausz Gergő személyesítette meg, aki egy formabontó elektromos gitárszólóval is színesítette az előadást. Dorottya kíséretében Török Sára, Maizác Stefánia és Mucsi Kristóf léptek fel. A dáma örök panasza után Szita Károlytól, Kaposvár polgármesterétől Dorottya az idén is átvehette a város kulcsát, hogy ezzel megnyíljanak az ifjú szívek, és párra találjanak a 2019-es farsangi szezon résztvevői. A táncosok a vigasság végén egy körtánc keretében elégették a a dedabábokat, hogy így hamvadjon el az elmúlt esztendő minden búja és baja, amelyet magunk mögött hagytunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában