parvo fertőzés

2019.04.09. 14:00

Jobb félni a kutyabajoktól, mint megijedni

 Az elmúlt hetekben komoly riadalmat okozott a kutyás társadalomban, hogy parvo illetve szopornyica fertőzés ütötte fel fejét több közép-magyarországi megyében. Kaposváron nincs gond a kutyák oltottságával, Nagyatád környékén viszont előfordul parvo fertőzés.

Koszorus Rita

– Mindkét betegséget vírus okozza, ám oltással megelőzhetőek – mondta el lapunknak Pelbát József állatorvos. – A parvo vírus hasonlóan az influenza kórokozójához képes a külső szerkezetét megváltoztatni. Ezért több variánsa van, így olyan oltást kell kérni, amely a kettes és hármas variáns ellen is véd. Amennyiben a kutya megkapja a két oltást, védett lesz a vírussal szemben. A parvo vírus jellemzően a fejlődő szövetekben képes kárt okozni, ezért az egy-másfél éves kutyák vannak veszélyben.

– A szopornyica vírussal kapcsolatban elterjedt, hogy megjelent egy új variánsa – mondta a Kaposváron is dolgozó állatorvos. – Ám én ilyet még laboratóriumban sem láttam. Állítólag egy Pest-megyei menhelyen fordultak elő ilyen megbetegedések, de véleményem szerint azért, mert kihagyták az oltást. Szopornyicával nagyon rég nem találkoztunk a környéken, köszönhetően a folyamatos oltásnak. A súlyos betegség testváladékkal terjed, amelybe minden harmadik kutya belehal. Ezzel szerencsére a legtöbb megyei állatorvos rég nem találkozott már.

Zomborszky Zoltán állatorvos szerint Kaposváron nincs gond a kutyák oltottságával, itt nincs olyan tapasztalat, mint az ország más pontjain.

Parvo vírus azonban Nagyatád környékén előfordul – mondta Gibizer Péter állatorvos. – A menhelyeken általában nagy a kutyasűrűség, amely kedvez a betegségek terjedésének. Ott volt is járvány, amelyet sikerült megfékezni. A környéken is javul az oltottság, ám még nem megfelelő. Vannak ebtartók, akik komoly gondot fordítanak a vírusokkal szembeni védelemre, de még mindig akadnak olyanok, akik nem törődnek ezzel. Csak megelőző oltással lehet elkerülni a fertőzést, ám ha már megvan a baj, csal elkülönítéssel lehet megfékezni.

Míg a parvo sajnos gyakorta előfordul, szerencsére szopornyica megbetegedéssel nemigen találkoznak a doktorok Dél-Somogyban. Az állatorvosok egyöntetű véleménye, hogy a felelős állattartás szellemében az oltásokra komolyan oda kell figyelni, mert ezek a veszélyes betegségek nem tűntek el, csak a vakcináknak köszönhetően háttérbe szorultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában