fesztivál

2019.06.16. 19:10

A somogyi borban rozé lett az igazság

Jó koncertekkel, s kiváló balatoni borokkal csábította az érdeklődőket a harmadik somogyi borfesztivál. Sokan meglátogatták a kaposvári Vigasságok terét az elmúlt napokban. Hiszen a ritka alkalmak egyike volt ez is, amikor nem csak a borokkal, de több borásszal is találkozhattak az érdeklődők.

Gyeszát Zsolt,

Nem álltak magányosan a boros pavilonok, többen is talpas poharat ragadtak szombaton. Fiatal felnőttek, párok, s az idősebb korosztály képviselői is érdeklődtek a jó balatoni borok iránt. Persze nem minden poharat roséval töltöttek meg, az azonban mégis csak jól látszott, az egyik legnagyobb sikere ennek volt a tikkasztó hőségben.

A rosé, s inkább a száraz borok állnak a legközelebb a kaposfüredi Varga István szívéhez is. Mint lapunk kérdésére elmondta, kevésbé a koncertek, sokkal inkább a minőségi borok híre vonzotta szombaton a Vigasságok terére. Azért viszont maga is leült egy pillanatra a tér árnyékosabb felére poharával, hiszen a jó zene sem volt kedve ellen való.

Szombat délután mutatták be a közönségnek a 2019-es Somogy borát is, a Rád-Vin borászat 2018-as pinot noir rosé-ját. – Természetesen nagyon örülünk ennek a sikernek – jegyezte meg Urbán Ferenc pohárnok. Ráadásul nem is ez az első szép eredménye ennek a bornak, hiszen ez a nedű nyerte el a közelmúltban a legjobb rosé díjat a balatoni borok versenyén is. A pohárnok azt is elmondta, egy kifejezetten gyümölcsös, friss, szép savakkal rendelkező borról van szó, mely akár fröccsnek is remek választás lehet.

A pohárnok amolyan jó tanácsként jegyezte meg lapunk kérdésére, hogy a mindig frissen, jól lehűtve érdemes fogyasztani a rosét. Jellemzően ez 9-11 fokot jelent, ám a hétvégihez hasonló hőségben ajánlatos akár 5-6 fokra is lehűteni azt, hiszen legtöbbször a pohár sem hideg, amibe töltik. Ráadásul ilyenkor a környezet is felmelegítheti a bort. Ahhoz, hogy a várt frissességet és üdítő hatást elérje, szükséges a megfelelő fogyasztási hőmérséklet.

A rövid ismertető után koccintottak is egyet az elismert balatoni nedűvel: Szita Károly polgármester, Biró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke, Huszti Gábor, a megyei közgyűlés alelnöke, s Urbán Ferenc emelte poharát.

Elégedetten, s jó tapasztalatokkal számolt be lapunknak a fesztiválról Szentpály Antal, a balatonboglári Szentpály pincészet egyik tulajdonosa is. Úgy véli: a fesztivál jól felépített programja is hozzájárul a minőségi borok sikeréhez, s persze a kulturált borfogyasztás népszerűsítéséhez. A pincészet hét fajta borral érkezett a fesztiválra, köztük a 2017-es cabernet franc-al, mely a Somogyi Hírlap bora lett az idei esztendőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában