fotók

2019.08.17. 15:52

Az égig ért az andocsi fohász, rendíthetetlen hittel folytatják

Több mint 400 millió forintos kormányzati támogatással újult meg az egykori ferences kolostor épülete és környezete Andocson. A beruházás egy évig tartott, ez idő alatt korszerűsítették a kolostort és egy külső misézőhelyet is kialakítottak.

Marosi Gábor

Hosszú éveket vártak az andocsiak arra, hogy végre megszépüljön a templomuk és a kolostoruk. A kitartásnak meg is lett az eredménye, hiszen felújították a ­rossz­ állapotú épületeket, eső áztatta tetőket és rosszul záródó ablakokat, új festést kapott a kegyhely, építettek mosdókat és egy modern, napvitorlákkal felszerelt, kerti misézőhelyet is. A település polgármestere Werner Józsefné kiemelte: az andocsiaknak ez a felújítás hatalmas dolog, az itt élőknek ugyanis a „gyökereit” jelenti a kegytemplom és a katolikus egyházhoz való kötődés.

– Izgatottan vártuk mikor végeznek a felújítással – mondta lapunknak Werner Józsefné. – Nagy köszönettel tartozunk a kormánynak, illetve a katolikus egyháznak, Varga László megyéspüspöknek, hogy ilyen széppé válhatott minden. Fontos nekünk ez a kegyhely, hiszen tíz nagy búcsúnk van Andocson és a mostani ünnepséghez hasonlóan megtelik a templom és környéke. A fő búcsúnk a Nagyboldogasszonyi és a szeptember nyolcadikai Kisasszonyi búcsú. Nagyboldogasszony napján, augusztus 15-én, valamint az előtte vagy utána való vasárnap is tartunk búcsúnapot, ilyenkor naponta két szentmise van. Az év első búcsúja pünkösdkor van, az utolsó pedig október nyolcadikán a magyarok nagyasszonya ünnepekor, de egész évben, még télen is nagyon sok zarándok érkezik a településre. Egyszerre, a legtöbben a Szombathelyi Egyházmegye zarándokai voltak itt, összesen 2300-an.

– Sokan hozzák kéréseiket a Szűzanyához – folytatta a polgármester. – Ha fohászuk meghallgatásra talál, akkor hálából nem márványtáblát hoznak magukkal a templomba, hanem egy-egy ruhát készítenek a Mária szobornak. Ez egy 15. századból származó fából készült alkotás és már 363 ruhája van. Kéthetente öltöztetik át a szobrot, mindig a liturgiának megfelelő színűbe. A ruhák a Mária Ruhák Múzeumában tekinthetők meg. A Szűzanya, kezében a kis Jézussal a főoltáron található, mellette pedig Szent Dorottya és Szent Katalin van – tette hozzá Werner Józsefné.

A megújult kegyhegyen az első misét Varga László megyéspüspök celebrálta. Szalai Tamás, a település plébánosa elmondta: nagy megtiszteltetés számukra, hogy a megyei főpásztor is jelen volt az ünnepségen, új püspökként pedig szolgált is a híveknek. – Nekem nagy szerelem Andocs – fogalmazott Szalai Tamás. – Az életemben ez jelent mindent. Több mint tíz éve szolgálok itt, ez idő alatt nagyon sok minden elkészült már. A kereszténység gyökerei több száz évvel ezelőttig nyúlnak vissza, az 1332–37-es tizedjegyzékben már szerepel, hogy Andocs önálló pappal és templommal rendelkezik, az első írásos emlék pedig 1208-ból való – mondta Szalai Tamás.

A kereszténység megmaradásától függ az európai kontinens sorsa

A kegyhely szentelő ünnepségen Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár hangsúlyozta: a kormány mindig is támogatta az andocsi fejlesztéseket. Ennél azonban fontosabb, hogy az andocsiaknak és Andocsnak – a ferencesekhez hasonlóan – lesz-e olyan kisugárzása, hogy hitüket megerősítsék, megtartsák és továbbadják. Soltész Miklós a szentelésre egy az 1920-as években az andocsi ferencesek által megjelentetett imakönyvet is magával hozta. Erre utalva elmondta: a Tanácsköztársaság és Trianon után sokan nem tudták, hogyan alakul az ország élete, mégis volt annyi lelkierő az akkori ferencesekben, hogy kiadták az imakönyvet. Volt bennük ugyanis annyi hit, akarat, hogy Andocsról kisugározva sok embernek adtak lelkierőt.

– Európa megmaradásának egyik alapvető feltétele a kereszténység – fogalmazott Soltész Miklós. – A Szűzanya tizenkét csillaga velünk van az Európai Unió zászlajában is, csak sokan el akarják feledtetni, hogy a kereszténységünk és európai létünk abból a kétezer éves gyökérből áll, amit az Úr Jézus adott át nekünk. Ha most csak Andocsra gondolunk, akkor hívő embereknek nagyon fontos a zarándoklat, az itt eltöltött lelki gyakorlatok, közösségi alkalmak, de legalább ilyen fontos a nem hívőknek is ez a megújult épületegyüttes. A hit és a keresztény kultúrának a megtartása mindannyiunk kötelessége. Ezért teljesen természetes az, hogy a kormány a keresztény kultúra, a közösségek, valamint a hit érdekében és védelmében, amit lehet megtesz – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában