cukorbetegség

2019.09.14. 11:30

Túl sok nagy baj indul el kisgyermekkorban

A gyermekek közel 15 százaléka elhízott Somogyban, aggasztó adat, hogy a kaposvári cukorbetegek egyesülete szeptemberig elvégzett 380 szűrésén 30 esetben javasoltak további vizsgálatot.

Harsányi Miklós

– Érszűkület, látáscsökkenés, súlyosabb esetben vakság és végtag-amputáció: a cukorbetegségnek részben ez is lehet a következménye – mondta Fekete Géza, a kaposvári cukorbetegek egyesületének elnökségi tagja. – A somogyi fiataloknál is egyre több a diabéteszes, s döntő jelentősége van annak a rendezvénysorozatnak, amelyet a Megyei Egészség Fórum szervez. Bár a mindennapos testnevelés óra kiváló kezdeményezés, ám sok tini otthon, szabadidejében alig sportol. A kamaszok éjjel-nappal a kütyüket nyomkodják, üdítőt, chipset és édességet fogyasztanak, ami egyenes út az elhízáshoz, s innét már csak egy ugrás a cukorbetegség kialakulása.

A magyar felnőtt lakosság több mint kétharmada túlsúlyos vagy elhízott, a gyermekek körében az elhízás előfordulása mintegy 15 százalék, tájékoztatott a megyei kormányhivatal. Lassu Gyula siófoki háziorvos szerint a bajra közösen lehet megtalálni a receptet. A szülők hozzáállása, hiteles példája éppolyan lényeges, mint az iskolák nevelő-felvilágosító munkája. Balázs Tibor, a kaposvári Kinizsi Pál élelmiszeripari szakgimnázium igazgatója kiemelte: a 2019-2020-as tanévben megújítják az egészségfejlesztő órákat. A kamaszokat leginkább érintő kérdésekre összpontosítanak: az alkohol és drog fogyasztás veszélyein kívül a dohányzás megelőzésével és az egészséges táplálkozással is foglalkoznak.

A rendszeres sport segíti a megelőzést

– Bár a városokban rendszerint több a sportolási lehetőség, mint a falvakban, de akik tudatosan óvják-védik az egészségüket, azok helyben is feltalálják magukat – mondta Nyitrai István, Bőszénfa polgármestere. – A helyi fiatalok közül van, aki focizik, mások a kézi vagy kosárlabdaedzésre járnak, de akad olyan is, aki cselgáncsozik.

Mivel az elhízás kockázati faktor a cukorbetegség kialakulásában, Kormányhivatal ősszel – a Cukorbetegség Világnapján – rajzpályázatot hirdet a somogyi diákoknak. Programok sokasága várja a fiatalokat a Kutatók éjszakáján, ahol szeptember 27-én a kaposvári egészségtudományi karon a higiénia játékosan címmel tartanak rendezvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában