erősödő vállalkozások

2020.03.05. 20:00

Zöldebb, haladó, és szociálisan is érzékenyebb európai irányvonalat követnek a fejlesztések

Gazdasági évnyitót tartott a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara (SKIK) és az általa működtetett Europe Direct iroda, ahol a somogyi vállalkozók megtudhatták, hogy merre tart Európa, és hogyan erősíthetők meg a magyar vállalkozások.

Kovács Gábor

Varga Józsefnek, a SKIK elnökének köszöntője után Szita Károly polgármester arról beszélt: jelenleg a kaposváriak alig 20 százaléka dolgozik az iparban, ebben léptékváltásra készülnek. Szajcz Adrián, a megyei közgyűlés alelnöke kiemelte: településfejlesztési forrásból 70 beruházást adtak át, melyeken helyi vállalkozások dolgozhattak.

– A decemberben hivatalba lépett új Európai Bizottság minden tevékenységét áthatja három gondolat: Európa zöldebb legyen, felkészült legyen a XXI. századi digitális kihívásokra, és a változások senkit ne érintsenek szociálisan hátrányosan – hangsúlyozta előadásában Zúgó Liliána, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének közgazdasági elemzője.

Egyidejűleg nyolcezren fognak dolgozni a két új blokk építésén a paksi atomerőműben, ezeket az embereket ki kell szolgálni, étkeztetni, szállítani, szórakoztatni. Ebben számítanak Somogy, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megye vállalkozásaira, fejtette ki előadásában Kovács Pál, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár.

 

– Paks II nemcsak az évszázad magyar beruházása, de jelentős régiós lehetőségeket tartogat – jegyezte meg Kovács Pál, hozzátéve: fel kell készülni a közös munkára, ezért az érdeklődők keressék mind a Paks II projektcéget, mind a Közép-Dunamenti Infrastruktúrafejlesztő Társaságot, várják a jelentkezéseket. Megnézik, hogy milyen további képességgel rendelkezik egy adott vállalkozás, s a kormányzat segítséget nyújt a felkészülésben, hogy szerepet játszhassanak mind a szolgáltatásokban, mint a beruházás építésénél.

Lazítanának az adminisztráción

2020-ban és 21-ben 353 milliárd forintot szán a kormány gazdaságélénkítő beruházásokra és a kis- és középvállalkozások megerősítésére, említette meg Úsz Illés, a fejlesztéspolitikai kommunikáció összehangolásáért felelős miniszteri biztos, aki szintén a somogyi gazdasági évnyitó vendége volt. A program legfontosabb eleme az adócsökkentés, amiben jelentős eredményeket értek el, mert a munkaadói terheket és járulékokat 2010 óta közel 10 százalékkal csökkentették.

A kormány tovább lazítana a vállalkozásokra nehezedő adminisztratív terheken, és képzésekkel segítséget nyújtana a generációváltásban. 2030-ig negyedével növelnék a kkv-k exportból származó bevételét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában