Járványügy Somogyban

2020.04.03. 11:30

Egy kis mozgás mindenkinek kell

A vírusos időszakban kifejezetten fontos az immunrendszer karbantatása. No persze ez nem jelenti azt, hogy temérdek vitaminnal kellene tömni magunkat, de a szakemberek szerint van néhány tanács, amelyeket érdemes megszívlelni.

Koszorus Rita

A vírusos időszakban kifejezetten fontos az immunrendszerünk karbantartása a rendszeres és alapos kézmosás, valamint a minimum másfél méteres távolság megtartása mellett.

– Nagyon fontos a C- és D-vitamin utánpótlása – mondta el lapunk kérdésére Heszberger Edina kaposvári dietetikus, táplálkozási szakértő. – Nagyon hasznos lehet egy egészségügyi séta vagy csak kiülni a szabadba. Ebben az időszakban akár 4 liter teát vagy vizet érdemes meginni naponta. Az édesített italokat pedig most is kerülni kell.

Hozzátette: fontos az egészséges táplálkozás is. – A zöldségek változatos fogyasztása most különösen ajánlott – mondta Heszberger Edina. – A finomliszttel készült termékeket, a túlzott lekvár- és mézfogyasztást viszont kerülni kell.

Számos edzőterem a megyében is bezárt, de aki már egyszer hozzászokott a rendszeres mozgáshoz, az most se hagyja abba. – Több kutatás is bizonyította, hogy a mozgás immunerősítő – mondta érdeklődésünkre Baranyai Barnabás kaposvári személyi edző. – S mivel endorfint termel, ezáltal oldja a stresszt. A mozgás fokozza a makrofágok termelését, amelyek a felső légúti megbetegedést okozó kórokozókkal veszik fel a harcot.

Hozzátette: fontos a megfelelő intenzitás és a fokozatosság. A túl nagy terheléssel komoly károkat okozhatunk saját magunknak. A kezdőknek a személyi edző napi minimum félórányi könnyed mozgást javasol.

A világhálót ellepték úgynevezett karanténedzéses videók: ezekkel csínján bánjunk. – Túlnyomó többségük szakmaiatlan – mondta Baranyai Barnabás. – Ajánlom, hogy elismert szakember videóit nézzük, aki nem az elmúlt hetekben lett „edző”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában