Járványügy Somogyban

2020.04.25. 15:30

Home office tünteti el a határt munka és magánélet között

Munkavállalók, cégvezetők válaszoltak egy felmérés kérdéseire, ami a karanténszerű otthoni munkavégzés problémáira irányította a figyelmet. Nem kevesen, 76 százaléknyian negatív, gátló érzésekről, illetve plusz terhelésről számoltak be, és 55 százaléknak nehezítettek az otthoni körülményei a munkavégzéshez.

Kovács Gábor

20200319 Budapest A koronavírus-járvány idején otthonról, azaz a Home Office-ban sokan dolgoznak. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet

Fotó: Havran Zoltán

Előnye és hátránya is van, foglalta össze kérésünkre egy kaposvári édesanya, hogy mit él át a mostani home office alatt. – Hátrányként jelentkezik nálunk, hogy otthon csak egy számítógépünk van, és azt használja a lányom is az iskolai feladataihoz – mondta Andrea. – További hátrány, hogy nehezen lehet különválasztani az otthoni létet a munkaidőtől. Az viszont határozott előny, hogy én osztom be az időmet, bármikor elvégezhetek egy munkát.

Nagy Amarilla humánmunkaerő-tréner szintén online dolgozik. – Sokan kényszerülnek otthoni munkára, de még nem tudják, hogyan kezeljék az új helyzetet, és a cégvezetők sincsenek felkészülve arra, hogy a megváltozott szituációban hogyan vezessék, mentorálják az alkalmazottaikat – mondta Nagy Amarilla. – Ilyenkor közeleghet a kiégés, a kilátástalanság időszaka.

A Conextra Team Kft. készített felmérést az otthoni munkáról. A kutatás eredménye szerint a home office a válaszadók 15 százalékából váltott ki inspiráló érzést, míg 76 százalék negatív, gátló érzésről számolt be, illetve semlegesek maradtak 9 százaléknyian. Legalább 55 százaléknyi munkavállalónak nehezítettek az otthoni körülményei a hatékony munkavégzéshez, mert a családi szerepekből adódó elvárások viszik el az időt, vagy egyszerűen a nyugodt körülmények nem állnak rendelkezésre. Szintén 76 százalék érez pluszterhelést az otthoni munkavégzés miatt.

A jelenlegi helyzetben a legnagyobb nehézséget 33 százaléknak az anyagi és egészségügyi aggodalmak jelentik, de majdnem hasonló arányban vannak, akiknek a legnagyobb gondot az elszigeteltség jelenti, illetve akik nem tudják összeegyeztetni a munkahelyi elvárásaikat az otthoni tennivalóikkal.

Minden munkavállaló mellé azért mégsem lehet pszichológust állítani

A kutatók szerint a koronavírus okozta krízishelyzet olyan érzelmi és stresszállapot táptalaja lehet, ami negatívan befolyásolja a teljesítőképességet. A felmérés válaszadói szerint 25 százalékban az izoláció jelenti a nyomást a lelki egészségükre. Szorongás, félelem, kilátástalanság, kétségbeesés és agyonhajszoltság léphet fel. Minden munkavállaló mellé nem lehet pszichológust állítani, de a munkaadók alkalmazkodhatnak az új helyzethez. A cégvezetésnek ilyenkor kell meghallgatni, figyelembe venni az alkalmazottak érzéseit és megszervezni a támogató intézkedéseket. Segít, ha a közvetlen felettes támogató kommunikációja erősödik, biztatni kell, türelmesnek lenni, érdeklődni. A teljesítményelvárások mérőszámait a jelenlegi helyzethez kell igazítani. Lehetőséget kell adni a stresszkezelésre akár csoportos, akár egyéni formában, online konzultációban egy szakértővel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában