mesterimport

2020.05.27. 11:30

Hazamenekült a szaktudás is

Ácsok, kőművesek, burkolók és segédmunkások hada tért haza Nyugat-Európából a járvány miatt, egyfajta kegyelmi állapotot idézve elő az eddig szakemberhiánnyal küzdő ágazatban. A lapunk által megkérdezett cégvezetőknél is többen kerestek munkát az elmúlt hetekben.

Gyeszát Zsolt

Nem volt olyan hét, hogy ne hívott volna négy-öt ember, aki külföldről tért haza és állást keresett itthon – mondta el lapunknak az elmúlt hónapok tapasztalatait Steiner Dezső, a balatonboglári Steiner Kft. ügyvezetője. – Sokan Ausztriából, Németországból és Svédországból tértek haza a járvány miatt. Kőművesek, ácsok, burkolók, segédmunkások egyaránt. Öt-hat brigád is megkeresett, akik kint dolgoztak, de mivel megvannak a megszokott alvállalkozói csapataink, ezért nem tudtuk alkalmazni őket – tette hozzá Steiner Dezső. – Munka sok van, de tudjuk tartani a határidőket. Most az önkormányzati megrendeléseknek lassan vége lesz, de a magánszférából is szépen érkeznek a megkeresések.

– Valóban többen szeretnének most itthon elhelyezkedni – mondta Horgas Zoltán, a kaposvári Horgas Tető kft. ügyvezetője. A cégvezetőnél is érdeklődtek olyanok, akik a járvány miatt tértek haza. Vett is fel közülük, az egyik munkása sokáig Ausztriában dolgozott, most két hetet itthon, két hetet pedig külföldön dolgozik. – Jól ért a hegesztéshez, s vele meg tudjuk oldani házon belül a dolgot – tette hozzá Horgas Zoltán. Úgy véli: a hazatérés sokak számára vállalható, még akkor is, ha a külföldi bérekkel nem vehetik fel a versenyt a magyar vállalkozások. Dolog viszont bőven van náluk is, sok munkát már nem is tudtak elvállalni.

 

Akadt olyan is, aki kint maradt

– Áprilisban jöttünk haza, és két hetes pihenő után a Balatonon álltunk munkába – mondta el lapunknak több babócsai vasbetonszerelő is. – Most Pécsen, egy üzletközpont építésénél dolgozik a hét tagú brigádunk. Akik velünk együtt érkeztek haza, közülük sokan Győrben, Tatabányán vállaltak munkát. Egyébként a járvány ellenére sem jött haza mindenki; volt olyan falunkbeli, aki Németországban maradt és a járvány alatt is végig dolgozott, persze megfelelő óvintézkedések mellett.

Tóth Krisztián szintén a hazatért szakemberek egyike, s korábban Frankfurt környékén dolgozott. Elmondta: nem fogadták örömmel idehaza, sokan tartottak tőle, hogy behozza a vírust Európából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában