Járványügy Somogyban

2020.05.24. 14:00

Ürügy is lehet a vírus az elvált szülők közt

Ha életünk minden szegmensébe beleszólt a járvány, miért lenne másként ez éppen a szülő-gyermek kapcsolatában. Több elvált szülő ugyanis félti gyermekét a vírustól. A tapasztalat az, hogy azoknál a szülőknél, akiknél korábban is jól működött a kapcsolattartás, ott ez idő alatt is megoldották a láthatást. Viszont, ahol az egyik fél finoman fogalmazva nem volt együttműködő, ott ez egy jó ürügy volt, hogy „betartson” a másiknak.

Marosi Gábor

Fotó: LANG ROBERT

Boda Róbert, kaposvári ügyvéd is több hasonló helyzettel találkozott az elmúlt két hónapban. Mielőtt mesélt volna néhány történetet leszögezte: egyetlen járvány­ügyi intézkedés sem érintette a szülői kapcsolattartást, így soha nem tiltották, hogy például az egyik megyéből a másikba elutazzon a szülő gyermekéhez. Ennek ellenére voltak olyanok, akik nem találkozhattak különélő édesanyjukkal vagy édesapjukkal.

– A más-más településen élőknél tapasztaltam a legnagyobb problémát – fogalmazott Boda Róbert. – A Kaposváron élő anya nem szívesen engedte meg Budapesten élő volt férjének, hogy magával vigye közös gyermeküket a fővárosba. A legszélsőségesebb az volt, amikor megtiltotta, hogy lejöjjön Budapestről és itt helyben találkozzon a gyermekével, mert hátha magával hozza a vírust. Egy másik esetben pedig az történt, hogy az édesanya megengedte volt párjának, hogy leutazzon Budapestről meglátogatni gyerekeit, viszont nem vihette őket magával. Olyannal is találkoztam, hogy bár mindkét szülő Kaposváron él, ennek ellenére az édesanya nem engedte meg azt, hogy gyermeke ott aludjon az apjánál, nehogy elkapja a vírust. Egyszer előfordult az is, hogy az apa nem szeretett volna menni gyerekéért, mert szerinte volt felesége nem tartotta be a karantén előírásokat. A férfi attól félt, hogy „hazaviszi” a vírust, idős szüleit pedig esetleg megfertőzi – tette hozzá az ügyvéd.

Szigeti Mónika klinikai szakpszichológus szerint ebben a helyzetben is nagyon fontos, hogy a szülők beszéljenek és egyezzenek meg egymással. Ugyanis, ha nem tudnak alkut kötni és ellenséges közöttük a viszony, azzal ártanak a gyereknek. – Fontos a rendszeres láthatás – hangsúlyozta a szakember. – Ezt a vírustól függetlenül is javasoljuk és nyilván sok esetben a bíróság is meghatározza. Ebben a helyzetben muszáj a szülőknek egy kicsit rugalmasabbnak lenni, hogy amikor úgy adódik, akkor lehetősége legyen a gyereknek találkozni a másik szülővel is. Viszont ha ez egyáltalán nem megoldható, akkor a digitális eszközök segítségével is tartani lehet a kapcsolatot. Alapesetben, ha nem lenne járvány, akkor mindenképpen a személyes találkozásokra kellene törekedni, mert fontos a gyereknek, hogy fizikailag is érintkezzen külön élő édesanyjával, édesapjával. Ebben a szituációban viszont, ha valamilyen oknál fogva ez nem jön össze, akkor úgy vélem, hogy kevésbé veszélyezteti a gyerek és a szülő jövőbeli kapcsolatát. Ezt most a gyermekek is elfogadják és nem lesz probléma, ha legalább digitálisan tartják a kapcsolatot.

Fontos változás, már a bíróságok foglalkoznak a végrehajtással

– Jogilag egyáltalán nem tilthatja meg a látogatást az édesanya – hangsúlyozta lapunknak Boda Róbert. – De az édesapa sem teheti meg, hogy nem megy a gyermekéért. – Azt tapasztalom, hogy azoknál a szülőknél, akiknél korábban is jól működött a kapcsolattartás, ott a vírus ideje alatt elvből nincs és nem is volt gond, megoldották a láthatást. Viszont, ahol az egyik fél finoman fogalmazva nem az együttműködés talaján képzeli el a kapcsolattartást, ott ez egy jó ürügy volt arra, hogy „betartson” a másiknak – fogalmazott Boda Róbert. Hozzátette: fontos a témában, hogy a kapcsolattartási ügyek végrehajtása március elsejétől a gyámhatóságtól átkerült a bírósághoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában