Járványügy Somogyban

2020.05.10. 09:00

Zárva marad a templomajtó

A vidéki „lazítások” ellenére továbbra is zárva maradnak a somogyi templomok. A katolikusok, a reformátusok és az evangélikusok is úgy döntöttek, hogy egyelőre nem tartanak istentiszteleteket. A legtöbb gyülekezet továbbra is a világhálón keresztül tartja a kapcsolatot a hívekkel.

Marosi Gábor

A koronavírus-járvány miatt március közepétől egyetlen somogyi templom sem látogatható, mindenütt interneten tartják a kapcsolatot a hívekkel. Pongrácz Máté, a Somogy-Zalai Evangélikus Egyházmegye esperes-helyettese elmondta: a püspöki ajánlás és javaslat értelmében továbbra is zárva maradnak a templomok. Az újranyitásról később dönt majd az egyház vezetősége.

– Pünkösdkor már szeretnénk beengedni az embereket a templomba – mondta. – Azt tapasztaljuk, hogy sokan igénylik már a személyes találkozást. Többen várták, hogy a lazítások után majd újra jöhetnek templomba, de sajnos erre még várni kell. Az internet segítségével nagyon sok embert tudtunk megszólítani, olyanokat is, akikre nem számítottunk. Ezért, ha véget ér a járvány, és újra lehet templomba járni, akkor is folytatjuk az online térben elkezdett munkát – mondta az evangélikus lelkipásztor.

A református egyház is tartja magát ahhoz a döntéshez, hogy egyelőre maradjanak zárva a templomajtók. Nagy Csaba, a Somogyi Református Egyházmegye esperese hangsúlyozta: ez egy bölcs döntés, hiszen még nincs vége a járványnak. Kiemelte: már negyvennégy éve lelkipásztor, de ez idő alatt még nem volt példa arra, hogy két hónapon keresztül üresek maradjanak a templomi padsorok. Nagy Csaba hozzátette: a legtöbb gyülekezetben továbbra is online istentiszteleteket tartanak.

Nem akarnak gócponttá válni

A katolikus egyház vezetése is a zárás mellett döntött. Varga László megyéspüspök úgy fogalmazott: szeretnék elkerülni azt, hogy a katolikus templomok a fertőzés gócpontjává váljanak, veszélyeztetve ezzel a papokat, valamint az idős és beteg embereket. Hozzátette: amennyiben a most kezdődő országos tesztelés megnyugtató eredménnyel zárul, akkor fokozatosan enyhítenek a jelenlegi helyzeten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában