Járványügy Somogyban

2020.06.02. 14:00

Kaláccsal és kakaóval várják a kicsiket

Hosszú szünet után kedden újra kinyitnak a somogyi gyerekházak. Az intézmények több meglepetéssel is készülnek június másodikán. A megyében összesen kilenc Biztos Kezdet Gyerekház működik.

Marosi Gábor

Dekoráltak, udvart rendeztek, kiskertet gondoztak és szörpöt is készítettek a csokonyavisontai Tulipán Biztos Kezdet Gyerekház munkatársai az elmúlt hónapokban. Harasztia Judit, az intézmény szakmai vezetője elmondta: az előzetes felmérés alapján legalább egy tucatnyi gyerekre és szüleikre számítanak.

– Palacsintával várjuk a gyerekeket – mondta Harasztia Judit. – S szabadtéri játékokkal is készülünk. A vírus miatt nagyobb szabású rendezvényt még nem tartunk, de szeretnék kedveskedni a hozzánk járóknak. Nem volt egyszerű ez a pár hónap, személyesen csak egyszer találkoztunk a családokkal. Azokkal tudtuk tartani a kapcsolatot, akiknek van otthon internet elérhetősége.

Bacza Barbara, az Ökumenikus Segélyszervezet kaposvári Biztos Kezdet Gyerekházának vezetője megkeresésünkre elmondta: a szülők és a gyerekek is nagyon hiányoztak az intézmény munkatársainak. – Sikerült újabb családokat is megszólítanunk ebben a két hónapban – hangsúlyozta Bacza Barbara. – Hetente egy alkalommal meglátogattuk azokat, akik rendszeresen jártak hozzánk, ezt sokan látták és megkerestek minket, hogy szeretnének bekerülni az intézményünkbe. Ebben a helyzetben is támogattunk mindenkit, akár élelmiszercsomaggal, iskolai eszközökkel vagy csak egy kedves szóval. Az „első” nap kaláccsal és kakaóval várunk mindenkit. Gyereknap alkalmából pedig édességgel kedveskedünk a kicsiknek.

Fontos a higiénia

Ungváriné Kun Eszter, a Biztos Kezdet Gyerekházak Somogy megyei mentora elmondta, tapasztalatai szerint minden gyerekházban dolgozó igyekezett tartani a kapcsolatot a szülőkkel és gyermekeikkel. Volt, aki bábelő­adást szervezett az interneten keresztül, de fejlesztő feladatokat és eszközöket is eljuttattak a családoknak. Kiemelte: az újranyitás nem lesz egyszerű feladat, hiszen a higiéniai előírásokat mindenhol be kell majd tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában