Járványügy Somogyban

2020.06.30. 06:00

Két hónapig tartott a nehéz várakozás

Kedd óta ismét látogathatóak a vótapusztai idősotthon lakói. Az intézmény óvintézkedések mellett lehetővé tette, hogy az idősek találkozhassanak hozzátartozóikkal. A dolgozók több mint 60 napra beköltöztek, hogy biztonságban tudják lakóikat a  koronavírus-járvány idején.

Góz Lilla

Fotó: LANG ROBERT

– Szervusz fiam, várlak a héten, így búcsúzott telefonon át gyermekétől a 87 éves Balla Józsefné, akinek négy fia közül az egyik már bejelentkezett látogatóba. Margit néni október óta lakik a vótapusztai idősotthonban. Kaposvárról költözött ide, mert már nehezére esett a mozgás, csak járókerettel tud közlekedni. – Már várom a családtagjaimat, több hónapja telefonon tartottuk csak a kapcsolatot. A dédunokáim még nem jönnek, róluk képeket hoznak – mesélte izgatottan.

Ágoston Lászlóné a bejáratnál karosszékben élvezte a délelőtti napsütést. A napokban hozzá is érkezik két fia. Két éve él itt, Ordacsehiből költözött Vótapusztára. A járvány idején is biztonságban érezte magát az idős­otthonban. – Példaértékű az itt dolgozók cselekedete, hogy beköltöztek a biztonságunk érdekében – mondta el a 81 éves asszony. Hozzátette: a dolgozók segítettek abban, hogy a koronavírus-járvány idején videóhívás segítségével lássa családtagjait. A lakók már izgatottan készülnek a hozzátartozók látogatására. Van, aki szobáját rendezgeti, más pedig a szabadban tesz-vesz. Papp Jánosné a kastély környezetét csinosítgatja. Mire a látogatói megérkeznek a fővárosból, az épület előtti összes virágot ki szeretné gazolni és a növényeket meg is öntözi. – Budapestről jöttem ide, imádok kertészkedni, amíg van hozzá erőm, addig művelem is – mesélte két kapavágás között a 85 éves Ilona.

A dolgozók a tetőtéri szobákba több mint két hónapot laktak a koronavírus-járvány idejében. Nem jöhet be az épületbe az áruszállító gépjármű sem, az intézmény előtt lerakta a csomagokat, az ellátmányt. – 61 napot töltött itt 18 dolgozónk a vótapusztai idősotthonban, hárman családi okok miatt elhagyták az intézményt, ők már nem térhettek vissza – mondta el Csek József, a Magyar Pünkösdi Egyház Szeretetotthonának igazgató-helyettese. Hozzátette: keddtől újra látogathatják az 54 idős lakót a hozzátartozók. – Csakis egészséges családtag látogathat el hozzánk, a fekvőbetegeket egyesével, a többiekkel jó idő esetén a kastélyparkban, rossz időben egy elkülönített helyiségben találkozhatnak – sorolta az igazgató-helyettes. Továbbra is kötelező a belépéskor a kézfertőtlenítés, a másfél méteres távolság tartása, száj­maszk és a kesztyű viselete, amelyet, ha kell, biztosít az intézmény a hozzátartozóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában