Járványügy Somogyban

2020.06.26. 17:19

Lelkes filmrajongókkal és pop-corn illattal telhetnek meg a mozik

Négy hónap kényszerszünet után újra forog a film a Kultik Kaposvárban. Volt aki korábban elmaradt mozizását pótolta be, míg mások meglepődtek a rácsok felgördülésén.

Koszorus Rita

– Kinyit a mozi! – kiáltott egy fiatal lány, aki barátnőjével közeledett a filmszínház irányába, amikor meglátta hosszú hónapok után ismét felhúzták a rácsokat. Mostanra ugyanis minden akadály elhárult a nyitás elől, s újra válthatnak jegyet a vendégek kedvenc filmjeikre.

– Azokat a filmeket vetítjük, amelyek a bezárás idején jelentek meg – mondta kérdésünkre Szabó Krisztián, a Kultik alapítója. – Sajnos nincs megjelenés Magyarországon, a forgalmazók is nagyon óvatosak. Lesz egy kampány, amely azt célozza, hogy a vendégek térjenek vissza a mozikba, ennek keretében magyar filmeket vetítünk majd.

De azt még nem tudják, mikor fog visszaállni a rend, addig nincsenek új filmek. – Megvárjuk, amíg lesz valami jó film – mondta egy fiatalember, aki barátjával éppen a kifüggesztett műsort böngészte, amikor odaléptünk. A fiatalok nagyon hiányolták a mozit, ahogyan az a két lány is, akik látszólag érdektelenül időztek a mozi előtt. – Pattogatott kukoricáért jöttünk – mondták kérdésünkre a lányok. Nem ők voltak az egyetlenek, akik nem a látvány, hanem az ízek miatt tértek vissza a létesítménybe. – Csak a kislányomnak viszek nachost – mondta egy harmincas éveiben járó édesanya. Az asszony maszkkal takarta el arcát és orrát, s hangosan gondolkodva arról értekezett, hogy vajon hogyan fognak a mozivendégek pattogatott kukoricát enni maszkban.

Szabó Krisztián eloszlatott minden kételyt az óvintézkedésekkel kapcsolatban: sem maszkra, sem létszámkorlátra nincs szükség a filmszínházban. – A mozi korlátozás nélkül látogatható, ha betartják az előírásokat – mondta kérdésünkre.

A bezárás hatalmas kiesést jelentett a Kultik Mozihálózat számára, a dolgozók egy részétől is meg kellett válniuk a bevétel nélküli hónapok alatt. A tulajdonos úgy fogalmazott, csak a „kulcsemberek” maradtak meg, a többiektől viszont búcsút vettek, s csak a forgalom függvényében veszik fel őket újra.

Azzal, hogy újra forog a film a moziban arra számítanak, hogy forgalom is lesz már. De az érintettek szerint a kezdeti foghíjas nézőtereket csak egy premier töltheti be nézőkkel. Erre azonban még várni kell, hiszen Christopher Nolan új filmjén kívül másra egyelőre nem számítanak a forgalmazók és a mozikat üzemeltetők.

Csak két újdonság várható a „nagyoktól”

A Sió Mozi egy hete nyitva áll a filmrajongók előtt, ám ott is mérsékelt a forgalom. – Az látszik, hogy hiányzott az embereknek a mozi és szeretnének jönni, de az visszatartó erő, hogy nincs új film – mondta Bujdosó Bálint, mozi üzemeltető. – Három hónappal ezelőtti filmeket vetítünk és nagy gond, hogy a Tenet című Nolan film premierje, amelyet mindenki nagyon vár, a már eltolt július 30-i időpontról augusztusra csúszott.

Egyedül a Disney újdonsága az élőszereplős Mulan várható belátható időn belül, vagyis július 24-én.

Bujdosó Bálint azt mondta: független és kisebb forgalmazóktól származó filmekre, vagy éppen európai alkotásokra számíthatnak a nézők. De a nagy hollywoodi stúdiókkal kapcsolatban lévő filmforgalmazó cégek az Egyesült Államok-béli nyitásra várnak.

A független Szivárvány Mozi Kaposváron július 1-jén nyit újra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában