Járványügy Somogyban

2020.06.18. 09:00

Pál apostol és az ókori olimpia is téma volt a szóbelin

Befejeződött az érettségi időszak. Somogyban csaknem kétezer végzős adott számot tudásáról. Bár az idén elmaradtak a szóbelik, egyes tantárgyakból, például hittanból és testnevelésből viszont csak ebben a formában lehetett vizsgázni.

Marosi Gábor

Fotó: ANDRASSY Zoltan

A legtöbb diák már az írásbeli érettségi után fellélegezhetett, voltak azonban olyan végzősök, akiknek az elmúlt hetek is a tanulásról szóltak. Horváth Szabina, a kaposvári református gimnázium diákja is lelkesen készült a hittanszóbelire. A fiatal lánynak szüksége volt erre a tantárgyra, tanulmányait ugyanis a pápai református teológián szeretné folytatni.

– Negyven tételt kellett megtanulnom – mondta Horváth Szabina. – Ebben volt bibliaismeret, etika, dogmatika és egyháztörténet is. Szerencsére volt időm felkészülni, hiszen más tantárgyból nem kellett szóbelizni. A vizsgán két tételt húztam, egyik a bibliaismeret, a másik pedig a dogmatika volt. Előbbi témakörben Pál apostol missziói munkásságáról kellett beszélnem. Úgy érzem, hogy jól sikerült – tette hozzá.

Több végzős testnevelésből szóbelizett. Az idei évet teljesen átalakította a járvány, ezért a diákoknak a testnevelés gyakorlati része elmaradt, csak a szóbelire kellett készülniük. Skrinyár Viktória elmondta: testneveléstörténet, az olimpiák története, a harmonikus testi fejlődés, életkori szakaszok, valamint az egészséges fejlődés és életmód is szerepelt a tételek között. Kiemelte: azért választotta a testnevelést, mert a táncművészeti egyetemen szeretett volna továbbtanulni, ez azonban meghiúsult, mert az ízületeivel és a gerincével problémák akadtak.

Sokan szóbelin javíthattak

A Kaposvári Tankerületi Központ fenntartásában levő középiskolákban összesen 146 tanuló szóbelizett. Erre azok jelentkezhettek, akik a szakértői bizottság szakvéleménye alapján mentesültek az írásbeli és a gyakorlati vizsga alól, az írásbelin az elégséges szint alatt teljesítettek, illetve amelyik tantárgyból írásbeli vizsgarész nem volt, vagy a gyakorlati vizsgát a járványhelyzet miatt nem szervezték meg. Testnevelésből 46, angol célnyelvi civilizációból 67, német célnyelvi civilizációból 11, evangélikus hittanból pedig egy tanuló érettségizett. A Siófoki Tankerületi Központhoz tartozó iskolákban is volt szóbeli. A marcali Berzsenyi gimnáziumban ketten vizsgáztak testnevelésből, a fonyódi Mátyás Király Gimnáziumban öten, a Siófoki Perczel Mór Gimnáziumban pedig tizenhárman. Utóbbi intézményben ezenkívül még egy sajátos nevelési igényű diák szóbelizett magyar nyelvből, huszonnyolcan német célnyelvi civilizációból feleltek, egy tanulónak pedig biológiából kellett, mert az írásbelin nem érte el a 25 százalékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában