Járványügy Somogyban

2020.07.14. 17:30

Bajban ismerszik meg a támogató erő

Tízből hat civil szervezet működése lehetetlenülhet el a vírushelyzet miatt, derült ki az egyik pénzintézet felméréséből. Somogyban is vannak olyan szervezetek, amelyiknél komoly problémát okozott a járvány, és munkahelyek szűntek meg, de nem ritka az olyan egyesület sem, ahol a bajban több támogatást kaptak, mint korábban.

Marosi Gábor

A Somogy Megyei Civil Információs Centrum honlapján elérhető adatok szerint a megyében félezernél is több egyesület és alapítvány működik. A szervezetek tevékenysége szerteágazó, sokan támogatnak szegény sorsú, rászoruló embereket, de a kultúra, a művészet, a zene, az oktatás és az állatvédelem is többeknek fontos.

A kaposvári Vadvirág Alapítvány a többi között pedagógusképzéssel, úszásoktatással is foglalkozik, de egy internetes áruházat is üzemeltetnek. Völgyi Rita, az alapítvány ügyvezetője megkeresésünkre elmondta: az elmúlt hónapok azokat a szervezetek sújtották a legjobban, akik hozzájuk hasonlóan valamilyen szolgáltatást nyújtanak. A bevételi forrásuk egy része ugyanis teljesen megszűnt. A Vadvirág Alapítványnak a kialakult helyzet miatt egy dolgozójától kellett megválnia, a középvezetők fizetését pedig harminc százalékkal csökkentették.

– Még kell egy kis idő, mire teljesen talpra állunk – fogalmazott Völgyi Rita. – Augusztusban már tudunk táborokat szervezni, ami azért is jó, mert ha dolgozhatunk, akkor nincs problémánk. Ha nem tör ki újra a járvány és minden így marad, akkor azt gondolom, hogy az év végére összeszedjük magunkat – tette hozzá.

A kaposvári Bárczi Gusztáv Módszertani Központ alapítványa, az „Add a kezed” azonban szerencsésen átvészelte az elmúlt hónapokat. Benczéné Csorba Margit, az intézmény főigazgatója elmondta: a távoktatás miatt nagyon sok digitális eszközre volt szükségük. Egy pályázatnak köszönhetően tizenkilenc mobiltelefont és táblagépet kapott az iskola, viszont ez nem mindenkinek volt elég, ezért az emberek segítségét kérték. – Elsősorban az ismerőseinken keresztül próbáltunk támogatást szerezni – hangsúlyozta Benczéné Csorba Margit. – Többen is támogatták az alapítványunkat, számítógéppel, laptopokkal, telefonokkal, így szinte minden diákunknak tudtunk eszközt biztosítani. Előfordult, hogy élelmiszercsomaggal vagy ruhával kellett segítenünk családokat, ezeket is a támogatóink biztosították – emelte ki a főigazgató.

Olyan is volt, aki készpénzzel segített

A Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület kezét sem engedték el a patronálók. – Nagyon sok ember volt empatikus – fogalmazott Boncz Edit, az egyesület elnöke. – Érzésem szerint sokakban felmerült, hogy milyen rossz lehet nekünk ezekben a hónapokban, ezért nagyon sok helyről támogattak bennünket. Leginkább kutyatápot kaptunk, amire óriási szükségünk van, hiszen naponta legalább nyolcvan kiló elfogy. Mi pénzt nem szoktunk kérni, mert az meglátásom szerint visszatetsző tud lenni, de volt, aki utalt is az egyesület számlájára. A közleményben pedig csak azt írta; „Arra, amire kell, jó munkát és kitartást”. Ebben a pár hónapban azt éreztem, hogy az emberekben sokkal inkább munkált a segíteni akarás – tette hozzá Boncz Edit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában