Járványügy Somogyban

2020.10.14. 11:00

Csak hőkapun át juthatnak be az iskolába

Hőkapukat állítottak fel négy kaposvári iskolában; a Honvéd-, a Kisfaludy- és a Zrínyi- mellett a Munkácsy-gimnáziumban is ezzel a speciális eszközzel mérik a diákok testhőmérsékletét.

Góz Lilla

Keddtől hőkapun át jutnak be a Zrínyi diákjai is az iskolájukba. – A bejáratnál felállított oszlopon egy intelligens kamera érzékeli a bejövő gyerekek arcát, és a levegő hőmérsékletéhez igazodva méri a testhőmérsékletüket – magyarázta el a hőkapu működését Puska Zoltán igazgató. Hozzátette: a hétvégén szerelték be a modern eszközt, amely zöld színt jelez, ha normál tartományon belül marad a testhőmérséklet, hőemelkedésnél sárgára vált, a lázas beteget pedig piros szín és LED-fény felvillanása jelzi.

Zöld szín jelzi, ha valaki beléphet az intézménybe.

Az ügyeletes pedagógus egy monitoron figyeli a mért értékeket. – Sokkal gyorsabban tudnak az intézménybe bejönni a diákok, és így kontakt nélküli lesz a lázmérés – jegyezte meg az igazgató. Hozzátette: az első napon se dolgozójuknál, se diákjaiknál nem mutatott hőemelkedést a berendezés.

– Ami nekünk, felnőtteknek furcsa, az a diákoknak már természetes, sokkal könnyebben alkalmazkodtak a járványhelyzethez, a mindennapjaik részévé vált a szájmaszk használata a biztonságuk érdekében – mondta el az igazgató. Megjegyezte: nem tudnak igazolt koronavírusos dolgozóról, diákról, de több gyerek van otthon megfázásos tünetekkel.

Nincs már olyan hosszú sorbanállás, amióta üzemel a hőkapu.

Nem csak a Zrínyiben, hanem a Honvéd- és a Kisfaludy-iskolában is hőkapukon át lehet belépni az oktatási intézményekbe. A három általános iskola mellett Kaposváron még a Munkácsy-gimnáziumban szereltek fel hasonló berendezést, amely több diák testhőmérsékletét tudja megmérni egy időben.

Október elejétől tették kötelezővé valamennyi hazai iskolában és óvodában a hőmérsékletmérést. Csak azok léphetnek be az intézményekbe, akiknek a testhőmérséklete nem haladja meg a 37,8 Celsius-fokot. Az intézmények többségét kézi hőmérőkkel látták el.

A gyerekek a bejáratnál kezet tudnak fertőtleníteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában