erőmű

2020.10.16. 14:00

Paks II. kihívásaira is válaszolnak

Új kihívások előtt állnak a mérnökök, erről is szó esett az épületgépészeti tagozat kihelyezett ülésén, amelyet a somogyi megyeszékhelyen tartott a Magyar Mérnöki Kamara csütörtökön.

K.G.

Évente két alkalommal gyűlnek össze, de az idén a Covid–19 vírus ezt keresztülhúzta. Az energiamegtakarítás, a megújuló energiák hasznosítása, a környezetvédelmi szempontok mind új hangsúlyt kaptak a mérnöki munkában.

– Azokat a stratégiákat kell megbeszélnünk, amelyek feladatként előttünk állnak – mondta Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke. – Rendkívüli időket élünk, a legutóbb egy építőipari konferenciát nyitottam meg, de az autómból, online bejelentkezve. Az építőipar nagyon markáns változáson megy keresztül. Olyan technológiák, technikai lehetőségek nyílnak meg előttünk, amelyre fel kell tudnunk készülni. A kamara fontos feladata, hogy segítse a mérnököket, a vállalkozásokat, és a végső célunk ugyanaz a törekvés, ami a mindenkori kormányoké: a gazdaság fejlesztése.

Minden lehetőséget ki kell használni a képzéseknél, szögezte le a kamara elnöke. Sok új területen indítanak hiánypótló képzést. Ilyen a beruházás-lebonyolító mesteriskola, vagy most indítanak egy nukleáris képzést, amely az új paksi atomerővel kapcsolatos. Elsősorban a kiegészítő létesítmények felépítésében részt vevő magyar alvállalkozóknak segítenek, akiknek tisztában kell lenniük a nukleáris előírásokkal.

A tervezésben is komoly változások történnek, mert az épületinformációs rendszerek megkerülhetetlenné váltak. A kamara azon van, hogy az új eszközök beszerzéséhez kormányzati támogatásokat tudjanak elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában