Járványügy Somogyban

2020.11.26. 11:00

Mindig legyen napi másfél óránk magunkra

A koronavírus-járvány nem csak az immunrendszerünket teszi próbára, de mentális egészségünkre is hatással van. Ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk magunkra és kérjünk segítséget, ha úgy érezzük, egyedül már nem tudunk megbirkózni a helyzettel.

Marosi Gábor

Forrás: Shutterstock

Sümegi András pszichiáter főorvos úgy véli: a jelenlegi helyzet rendkívüli stresszt jelent az embereknek. Attól félünk a legjobban, amit nem tudunk kontrollálni, így éljük meg a vírust is.

– Sokaknak nemcsak megváltozott, darabjaira hullott a megszokott életük – mondta Sümegi András kérdésünkre. – Eddig is magas volt a stresszalapú testi és mentális betegségek aránya, de ezeket a járvány előtt ráfogtuk a „modern, rohanó világra”. A járványhelyzet miatt erre ráépül az, hogy lesz-e munka, fizetés, fel lehet-e készülni a következő napra, ha otthon kell maradni a gyerekkel? Készenléti állapotban vagyunk, ami nagyon kimerítő az ideg- és az immunrendszerünknek. Folyamatos, alattomos stressz éri a szervezetünket.

– Sok Covid-betegnél jelenik meg mentális zavar – folytatta. – Bizonyítékok vannak arra, hogy akik átestek a fertőzésen, ötödüknél három hónapon belül mentális betegség jelentkezett. Depresszió, szorongás, alvászavar, melyek az életminőséget elképesztően tudják rombolni. Mindenünkre kihatnak, mert a központi idegrendszer és az immunrendszer között komoly, finom összjáték van. A stressz, a tartós szorongás, a kezeletlen hangulatzavarok, nem pihentető alvás olyan változásokat indítanak el a központi idegrendszerben, amik súlyosan rombolhatják az immunrendszer védekező és ellenálló képességét. Arra is vannak bizonyítékok, hogy a kezeletlen vagy fel nem ismert mentális zavarok esetén a Covid kimenetele rosszabb lehet.

„A depresszió, szorongás, alvászavar az életminőséget elképesztően tudják rombolni.” Fotó: Shutterstock

– Törődnünk kell a mentális egészségünkkel – fogalmazott a kaposvári pszichiáter. – Ilyenkor egyidejűleg az immunrendszerünkkel is foglalkozunk. Legyen magunkra naponta egy-másfél óránk, fogalmazzunk meg apró terveket, célokat, mert azokkal erősíthetjük magunkat. A „jutalom” nem jön azonnal, de nem is marad el. Ha nem megy, mert már bénító az elkeseredettség, konzultáljunk szakemberrel – tette hozzá Sümegi András.

Fotók: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában