vírushelyzet

2020.11.10. 14:00

Nincs lélegeztetőn somogyi fertőzött a járványkórházban

Egyetlen somogyi beteg sincsen lélegeztetőgépen a szekszárdi Tolna Megyei Balassa János Kórházban. Az intézmény tájékoztatása szerint 81 fertőzésgyanús és igazolt pozitív beteg fekszik a kórházban, közülük tízen az intenzív osztályon, lélegeztetőgépen pedig négyen vannak. Nagyatádról a pécsi járványkórházba szállítják a covidos fertőzötteket.

Marosi Gábor

Kiskunhalas, 20200424 Mobil járványkórház a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén. Dr. Frei Norbert orvos vezeti a kiskunhalasi járványkórház intenzív osztályát fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet

Fotó: Havran Zoltán

A szekszárdi kórház több megyéből, így Somogyból is fogad koronavírusos betegeket. A fertőző osztályon ápoltak közül hatan somogyiak, akik önállóan lélegeznek – tájékoztatta szerkesztőségünket Németh Csaba, a Tolna Megyei Balassa János Kórház főigazgatója. Az intézmény vezetője kiemelte, a betegek gyógyításához szükséges tárgyi és személyi feltételek biztosítottak. Néhány műtétet azonban átütemeznek vagy el is halasztanak, de minden olyan beavatkozás megtörténik, amelyek esetében az időveszteség miatt a beteg állapota romolhat, vagy tartósan károsodhat az egészsége.

A nagyatádi kórházban már napok óta nem találkoztak koronavírusos fertőzöttel, az elmúlt hónapokban viszont tizennégy esetet is regisztráltak. Pósa István főigazgató elmondta, volt olyan betegük, akit szívritmuszavarral vittek be hozzájuk. A beavatkozás után három nappal azonban kiderült róla, hogy megfertőződött a koronavírussal, ezért elszállították – akkor még – a szekszárdi kórházba. Hetek óta ugyanis már Pécsre irányítják a covidos betegeket.

Pósa István hangsúlyozta, a kórházban minden szakrendelés működik. Az intézményben ellenőrzési pontokat állítottak fel, így könnyen ki tudják szűrni a gyanús eseteket. Egy elkülönítőt is kialakítottak, ahová az egészségügyi dolgozók úgynevezett zsiliprendszerrel tudnak be- és kimenni. Kiemelte, munkatársaikat nem tesztelik, őket is a „beteghez” hasonlóan, belépéskor vizsgálják meg, például megmérik a testhőmérsékletüket.

– Több lélegeztetőgépet is kaptunk – mondta Pósa István. – Jelenleg tizenkettő ilyen készülékünk van, ebből hét saját. Felszabadítottuk a kórházi ágyak húsz százalékát, ezért ha a kijelölt kórházak elérik a teljes kapacitásukat, akkor mi 71 teljesen felszerelt ágyon tudjuk elhelyezni a betegeket – hangsúlyozta a főigazgató. Pósa István hozzátette, a Nagyatádi Kórház dolgozói közül tizenegyen a zalaegerszegi kórház Covid-osztályán segítenek be, akik között intenzív-szakápolók is vannak.

Elrendelte a miniszter, felfüggesztenek egyes műtéteket

A Somogyi Hírlap úgy tudja: a kaposvári kórházban a tervezett műtéteket eddig csak a szokásos vis maior esetekben halasztottak el, többségükben a betegek nem vállalták a tervezett beavatkozást. Az orvosok és szakdolgozók az egész országban folyamatos ellenőrzés alatt dolgoznak, közülük a koronavírus-fertőzöttség aránya nem éri el a 3,3 százalékot. A védekezés első szakaszában ez a szám magasabb volt. Szombaton, az egyre növekvő számú koronavírusos beteg folyamatos ellátásának biztosítása érdekében Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere keddtől elrendelte a halasztható műtétek felfüggesztését. Kivételt képeznek a sürgősségi ellátások, amelyek nélkül a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne. Továbbra is el kell végezni valamennyi onkológiai ellátást, a szervezett onkológiai szűrővizsgálatokat, a szakmai kollégium ajánlása szerinti kardiológiai ellátásokat, biztosítani kell az asszisztált reprodukciós eljárások zavartalan működését is. Transzplantációt is lehet végezni a járványügyi óvintézkedések betartása mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában