bezárva

2020.12.27. 10:30

Így élik meg az Angliában élő kaposváriak a járványt

Magyarok tízezrei dolgoznak és tanulnak az Egyesült Királyságban, amellyel szemben egyre több ország, így Magyarország is beutazási korlátozásokat vezetett be. Ennek oka, hogy a koronavírus egy új törzsét mutatták ki a szigetországban. Ott dolgozó kaposváriakat kérdeztünk arról, hogyan élik meg, hogy idén nélkülözniük kell a családot.

Baka József András

A karácsonyi időszakot sok külföldön élő magyar használja fel arra, hogy hazautazik meglátogatni rokonait. Erről idén le kell mondaniuk a legtöbbeknek.

– Sok itteni korlátozás ismerős lehet az otthon élők számára. A maszkviselés kötelező, a vendéglátóhelyek bezártak, a kontaktszemélyek házi karanténra számíthatnak – mondta Rónai Márton. Öt éve költözött Kaposvárról Angliába. Először Londonban dolgozott, jelenleg pedig egyetemi tanulmányait folytatja Nottingham-ben.

– Évente minimum kétszer haza szoktunk menni Kaposvárra. Nem merném megkockáztatni, hogy megbetegítem a nagyszülőket, ezért idén karácsonyra akkor sem utaztam volna haza, ha nincsenek a beutazási korlátozások – tette hozzá.

A gazdasági hatásokat mindenki érzi

– Tavasszal a járvány miatt elveszítettem a munkahelyemet. Ilyen esetben az állam havi nyolcszáz fontot fizet a munkakeresőnek legfeljebb hat hónapig, amiből azért ki lehet jönni – mondta Márton. – Aki karanténba kényszerül, szintén kap egy bizonyos összeget, amiből a kieső bevételeket tudja pótolni.

Utóbbival azonban akadhatnak problémák. A szintén kaposvári Horváth Lilla kontaktszemélyként került két hétre házi karanténba.

– Ötszáz font jár azoknak, akiknek izolálniuk kell magukat, a jogosultsági feltételek között semmi kritérium nem szerepel. Én nem kaptam meg – mondta Lilla. Az indoklásban az szerepelt, hogy nem tartozik az alacsony bérűek csoportjába, annak ellenére, hogy jelenleg minimálbért kap.

– Ez egy hónapja történt, próbáltam fellebbezni, de nem érkezett válasz. Két heti bérem esett ki – tette hozzá.

– Más tekintetben voltak pozitív tapasztalataim. Többször felhívtak, hogy kell-e segítség a bevásárlásban, és érdeklődtek arról, hogy mentálisan mennyire visel meg a bezártság. Összességében az egész év arról szólt, hogy nem találkozhatsz senkivel, és nem mehetsz sehová. Már mindenki arra vár, hogy mikor térhetünk vissza a normális életünkhöz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában