Járványügy Somogyban

2020.12.30. 10:00

Szerdai hírek röviden: Kaposvárra érkezik az első vakcina

Folyamatosan frissülő cikkünkben mindent megtalálsz a somogyi vírushelyzettel kapcsolatban.

Sonline

13:50

Kétezer darab oltóanyag érkezett szerdán fél egykor a Kaposi Mór Oktató Kórházba. A kaposvári egészségügyi intézményben így ezer kórházi dolgozót tudnak beoltani, első körben a frontvonalban lévőket, mint a Sürgősségi Betegellátó Centrum, az Infektológia és az Intenzív osztály munkatársait. A tervek szerint már csütörtökön megkezdik a vakcina beadását és január első napjaiban is folytatják a kaposvári kórházban. Az oltóanyagot a beadás előtt mínusz nyolcvan fokon tárolják. Hazánk 4,4 millió ampullát rendelt 2021 végéig, a jövő héten újabb mennyiségű oltóanyag érkezik Magyarországra.

13:35

 

 

11:50

A sajnálatos halálozási adatok az mutatják, a fiatalabbak sem lehetnek biztonságban,. Ennek kapcsán azt kérdeztük az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján hogyan változott az elmúlt időszakban az elhunytak átlagéletkora? Vannak-e ismert alapbetegségben nem szenvedők az áldozatok között, s milyen arányban?

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy a koronavírus elsősorban az idősek közül szedi halálos áldozatait, ám az idős krónikus betegeken túl ritkábban, de találkoznak azzal is, hogy fiatalabb betegeket is elragad a vírus. – Rendkívül ritkán, de előfordul, hogy olyan fiatal hal meg a fertőzésben, akinek nincs krónikus betegsége, egyszerűen nem képes legyőzni az immunrendszere a vírust, és jellemzően kétoldali tüdőgyulladásban, többszervi elégtelenségben hal meg a beteg – mondta az országos tisztifőorvos. – A járvány kezdete óta, ha az összes elhunytat számoljuk, mindösszesen három százalékban nem találtunk krónikus alapbetegséget, itt csakis a koronavírust tudtuk azonosítani a halál okaként. Nagy valószínűséggel az egyéni genetika is részt vesz abban, hogy kinél milyen súlyosan zajlik a betegség – folytatta Müller Cecília.

11:20

Elkezdődött az Operatív Törzs szerdai tájékoztatója.

10:45

Szerdán érkezik meg Kaposvárra az első adag koronavírus elleni vakcina, így megkezdődhet az egészségügyi dolgozók oltása. Egy embernek 21 napos eltéréssel két oltást kell beadni, így a most érkező szállítmány 4875 egészségügyi dolgozó oltásához elegendő. A Pfizer-BioNTech vakcinákkal megkezdődhet a leginkább veszélyeztetett egészségügyi dolgozók oltása a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban is.

10:00

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában