Járványügy Somogyban

2021.03.23. 17:30

Extrém terhelés alatt a somogyi mentők is

A koronavírus harmadik hullámában soha nem látott méreteket ölt a fertőzés. A járványhelyzetben óriási terhelés hárul a mentőkre, Somogyban is jelentősen megnőtt a riasztásaik száma.

Koszorus Rita

Forrás: Facebook / Ripost

Példátlan a terhelés ezekben a hetekben az egészségügyi dolgozókon, így a mentőkön is. Az Országos Mentőszolgálat múlt héten rekordot döntött az egy nap alatt elvégzett koronavírus tesztek és riasztások számát tekintve. Közösségi oldalán számolt be arról, hogy egy 24 óra leforgása alatt 4369 riasztáshoz vonultak bajtársaik és 27 ezer koronavírus tesztet végeztek, csak Budapesten.

Megkerestük az Országos Mentőszolgálatot, hogy megtudjuk, milyen munkatársaik leterheltsége Somogy megyében. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője kérdésünkre azt közölte: a magyar egészségügy eddig soha nem látott próbatétel alatt áll, a mentők pedig extrém terhelés mellett dolgoznak. – Szervezési oldalról a kapacitásokat megerősítettük – tette hozzá Győrfi Pál. – Naponta mintegy százzal több mentőegység, önkéntesek és betegszállítók bevonása a mintavételezésbe segíti a munkát. Térben és időben az aktuális szükségletekhez igazítjuk és minden szükséges intézkedést megtettünk az ellátás folyamatossága érdekében. Bajtársaink példamutatóan helytállnak ebben a nehéz időszakban, az Országos Mentőszolgálat működőképessége, a mentőellátás az ország minden területén biztosított.

Kérdésünkre az OMSZ kommunikációs vezetője közölte: a Somogy megyei feladatszámunk az ország más részeihez hasonlóan átlagosan mintegy 30 százalékkal magasabbak az általában ilyenkor megszokott napi 90-110 feladathoz képest. – A mentők leterheltségét az is növeli, hogy az egy feladat ellátáshoz szükséges idő a beöltözés, illetve fertőtlenítés miatt most sokkal hosszabb – jegyezte meg válaszában Győrfi Pál.

Szerencsére Kaposváron mindig vannak olyan vállalkozók, akik igyekeznek könnyíteni a mentők megfeszített mindennapjain. Kedden az egyik kaposvári étterem ajánlott fel meleg ebédet a frontvonalban harcoló kaposvári mentősöknek.

De hasonló figyelmességeket a Siófoki Mentőállomás dolgozói is újra, meg újra kapnak.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3983217848411927&id=554574927942920

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában