vírus irodalom

2021.10.04. 20:00

A covid a közös ellenség, de a félelem káros

Két nappal ezelőtt érkezett meg a nyomdából Papp Lajos szívsebészprofesszor legújabb könyve.

Turbéki Bernadett

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A 130 oldalas kiadvány a Covid-háború címet kapta. Elsőként Kaposváron, a megyei könyvtárban mutatta be könyvét. Előadásában a Karakórum hegységben élő hunzákra hívta fel a figyelmet, akiknél nem ritka a 130 éves életkor.

– Három alappillére van, hogy olyan sokáig élnek: a tiszta levegő, a tiszta víz és táplálék, valamint a mozgás, ami az életük része – mondta a professzor. Szerinte a tiszta levegőhöz a somogyi erdőkben, mezőkön hozzá lehet jutni, a forrásvízhez is, és a mozgáshoz is adott a lehetőség. Nem kell nagy dologra gondolni, napi két óra sétáról van szó.

Papp Lajos szívsebész professzor bár Baranyában született, somogyinak vallja magát, annyira jól érezte magát életének a Kaposvári Egyetemen töltött időszakában. Új könyvében, amelyet Kaposváron mutatott be először, véleményezi az elmúlt időszak eseményeit és az ismereteket, amelyeket 2021 nyaráig szerezhettünk a koronavírusról.

A professzor szerint a múlt század két, emberiséget pusztító világháborúja után az emberiség harmadik világháborúja már nem fenyegető jövőkép, hanem jelen napjaink valósága.

– A védőoltások a modern orvoslás legnagyobb felfedezése, ami az emberek megmentését szolgálja. Soha ilyen nagyfokú embermentés nem történt, de még a legkisebb orvosi beavatkozásnak kockázata van: járhat szövődménnyel. A beteget mindig tájékoztatni kell a beavatkozás előnyeiről és veszélyeiről. Kezébe kell adni a döntést – hívta fel a figyelmet Papp Lajos.

- Sajnos, a jelenlegi védőoltások által keltett hisztéria egyirányú: csak a hátrányát közlik, azt, hogy mi történhet, ha nem oltatja be magát az ember. A Bibliában háromszázhatvanötször szerepel, hogy „Ne féljetek!” A félelem káros – mondta a professzor, aki szerint a várfalat, vagyis az immunrendszert kell megerősíteni az ellenfél, azaz a koronavírussal szemben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában