Füstölő kémény

2022.01.14. 14:00

Hidegben összefognak a somogyi falvak lakói

Az idei tél leghidegebb éjszakáján vagyunk túl. Ilyenkor nem csak a hajléktalanok, de azok is veszélybe kerülhetnek, akik egészségi állapotuk vagy anyagi helyzetük miatt nem tudnak fűteni saját otthonukban. A vidéki kistelepüléseken ilyenkor megmutatkozik az összefogás.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Róbert

A szociális tűzifa mellett az önkormányzat saját készletéből is osztottak fát Kerekiben, és ha a rendkívüli hideg beköszönt, nappali melegedőt jelölnek ki a faluban, mégpedig a művelődési ház épületében. Ezzel együtt elindítják a helyi Füstölő kémények programot. 

– Naponta kétszer végigmegyünk a településen és megnézzük, hogy mindenhol tudnak-e fűteni – tárta fel a program lényegét Csicsai László, Kereki polgármestere, aki reggel a katasztrófavédelem honlapját böngészte, hogy lássa, Somogyban is beüthet-e az extrém hideg. – A falugondnoki szolgálat és a szociális gondozók is információkkal szolgálnak. Volt rá példa, hogy több lakónál azért nem füstölt a kémény, mert elfogyott a készletük, és a nyugdíj még nem érkezett meg. Ilyenkor egy utánfutónyi fát szoktunk kivinni, ez pár napra való gyors segítséget jelent addig, amíg a nagy hideg véget nem ér. 

Mivel Kereki a Balatonra vezető út mellett fekszik, arra is felkészültek, ha esetleg a nagy hideg miatt elakadt autók, az áruszállítók, vagy akár a buszok utasai számára is nyújthatnak segítséget. 

Ha füstöl a kémény, talán nem lesz baj. Fotó: Lang Róbert

Kárán mindenki ismer mindenkit, így tudják, hogy ki az a néhány olyan ember, akire ilyenkor fokozottan kell ügyelni, és ezt meg is teszik. Ezekben a napokban egymást kérdezgetik az emberek, hogy látták-e kint a szomszédot, mit tudnak róla, idézte fel Füzesi Tamás, Kára polgármestere. Ha baj van, segítenek, állította. Az önkormányzathoz öt köbméter tűzifára 10 igénylés érkezett be. A korábbi évekből okulva pedig készültek a télre: ami száraz fát ki lehetett vágni a környéken, azt kivágták és szétosztották. 

Észreveszik, ha valahol baj van, erősítette meg Riez Tamás, Potony polgármestere. Ha valaki segítséget kér, kap fát vagy egy hősugárzót, és ha nem tudja felvágni, behordani a fát, akkor a közmunkások segítenek. Összesen 43 köbméter szociális tűzifa áll rendelkezésükre. A rendeletből kimaradó családoknak is juttattak, így minden háztartás kapott egy köbmétert, és szeretnének még egy köbmétert osztani tavaszig. Erre a pályázat mellett a szociális normatívából jut forrás. 

 

A falugondnoki szolgálat segít, ha kell 

Nem történhet olyan a településen, hogy valakit a kihűlés veszélye fenyeget, szögezte le Kristóf Györgyi, Miklósi polgármestere. – Náluk a falugondnoki szolgálat munkatársa figyeli az idős embereket, van-e felvágott fájuk – mondta. – Ha olyan probléma akad, hogy valakinél fát kell kuglizni, azt az önkormányzat dolgozói megoldják. Az idén 24 köbméter szociális tűzifa érkezett hozzánk, és aki kért, mindenki kapott, ha megfelelt a feltételeknek. 

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában