Török segítők tanulnak Kaposváron

2022.11.22. 17:30

Fiatalok színesítik a Liget Idősek Otthon életét

Megterít, megetet, és ha kell, karácsonyfadíszt alkot az az öt fős delegáció, amelynek tagjai Törökországból érkeztek vasárnap Kaposvárra. Az ápolói asszisztensnek tanuló diákok kedden a Liget Időskorúak Otthonában segítettek a lakók ellátásában. Az Erasmus Program keretében 21 napot töltenek hazánkban.

Turbéki Bernadett

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Az akadálymentes szobákat, a hívórendszert és az ebédlőt is megmutatták az öttagú delegációnak a Liget Időskorúak Otthonában. Ismerkedés gyanánt az idősekkel kézműveskedtek a törökországi Osmaniye-ből érkezett fiatalok, akik A jövő sugara egyesület és a Liget Idősek Otthona együttműködésének köszönhetően gyakorlati ismeretek elsajátítására érkeztek Kaposvárra.

Törökországban a házi gondozást részesítik előnyben. 
Fotós: Lang R. 

– A szakképzési program keretében olyan iskolák érkeznek a gyakorlati helyre, amelynek tanulói a szakmai tapasztalatok megszerzése mellett lehetőséget kapnak saját kultúrájuk bemutatására, és a helyi kultúra megismerésére – mondta Eglyné Katona Andrea, a Compass Egyesület elnöke, aki a vendégeket koordinálja az elkövetkezendő három hétben. A gyakorlatszerzés mellett a vendégeknek bemutatják Somogy megye nevezetességeit, de ellátogatnak Pécsre és Szigetvárra is.

– A törököknél kultúrája van van az idősek tiszteletének. Ez talán annak köszönhető, hogy a generációk szorosabban együttélnek. A török fiatalok láthatóan jobban figyelnek az idősekre, ösztönösen ráéreznek, miben lehetnek segítségükre – mondta Lelovicsné Tóth Éva, az otthon vezetője.

– Osmaniye városában egyre több nő vállal munkát, ezért anyagilag jobb helyzetbe kerülnek. De mivel kevesebb időt töltenek otthon, a szüleikkel, megengedhetik maguknak, hogy otthoni gondozásban részesítsék idős szeretteiket – mondta Cemil Aksay, aki kísérőtanárként érkezett a diákokkal. Elmondta: Magyarország kedves a szívüknek, mert a magyarokat Atilla révén törökként kezelik. Felhívta a figyelmet a társadalmak közötti szimpátiára is.

Szerencsére a török férfiak is szívesen választják a hivatást. 
Fotós: Lang R.

– Bár nem beszélünk közös nyelvet, azonnal megtaláltuk a közös hangot a fiatalokkal. Bemutatkoztunk, és megmutattuk, mit kell csinálni – mondta Takács Józsefné, aki klubtagként karácsonyfadísz készítés közben ismerkedett a fiatalokkal.

 

Törökországban férfiak is ápolnak

Mehmet Avan végzős, már kórházi gyakorlaton vesz részt hazájában. A hite miatt választotta a hivatását.

– Meggyőződésünk, hogy az emberek segítése feladatunk, amely a vallásunkban kiemelt helyen szerepel. Ez nemtől független – mondta.

– Az utóbbi időben nálunk egyre népszerűbb a férfiak körében is ez a munka – mondta Muhammet Efe Yetkin a kézműveskedés közben.

– Nagyon megszínesíti az életünket, hogy itt vannak a fiatalok. Az pedig külön öröm, hogy vannak közöttük fiúk is. Ők könnyebben emelgetik a beteg, idős embereket, mint a nők – osztotta meg észrevételét Karlovics Istvánné.

A fiatalok a közös délelőtt után mindannyian úgy nyilatkoztak, hogy szívesen segítenek az időseknek, és ezt szeretnék tenni majd Törökországban is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában