Magasabb belépő

2023.01.15. 10:48

Drágább a fürdőzés, de a horvátoknak nem probléma

A megnövekedett kiadások miatt több somogyi fürdőhely is emelt, vagy a közeljövőben drágítja belépőjegyeinek árát. A gyógyfürdőknek nem csak az energiaköltségük lett magasabb, bizonyos vegyszerekért is jóval többet kell fizetniük.

Marosi Gábor

Fotó: LANG

Az ötből három medencét használhatnak azok a fürdőzők, akik a téli időszakban ellátogatnak a csisztapusztai fürdőbe. A vendégeknek azonban számítaniuk kell arra, hogy a félnapos jegy ára a korábbi 1000 forint helyett mostantól 1500 forintba kerül. Kara Barbara a fürdőt üzemeltető cég ügyvezetője elmondta, a fürdő költségei is emelkedtek, ezért kénytelenek voltak emelni az árakon. Eredetileg csak 200 forintot akartak, de úgy döntöttek 500 forinttal emelnek. 

– Az áramszolgáltatóval az év végéig van szerződésünk, ezért a villanyért nem fizetünk többet. A rendszerhasználati díj azonban jelentősen drágult – mondta Kara Barbara. – Próbálunk takarékoskodni. A téli nyitvatartási időn is változtattunk. Egy órával előbb fogadjuk a vendégeket és egy órával előbb is zárunk. Ezzel az intézkedéssel havonta több kilowattnyi áramot tudunk megspórolni – mondta a fürdőt üzemeltető cég ügyvezetője. 

Kara Barbara arról is beszélt, az idén szeretnének kialakítani egy szaunavilágot. Jelenleg egy kis szaunájuk üzemel, ezt szeretnék hárommal bővíteni. Hozzátette, vélhetően március végéig, húsvétig marad a téli üzemmód, utána állnak át a nyárira. 

A Barcsi Gyógyfürdő és Rekreációs Központban is folyamatosan várják a látogatókat. A fürdőben karácsonykor és az új év első napjaiban is nagy volt forgalom. Lipics István, a fürdő vezetője elmondta, ahogy megszűnt az ellenőrzés a magyar–horvát határon, jóval több turista érkezett a szomszédból. A vendégek nagyjából 60 százaléka horvát. Lipics István hangsúlyozta, tavalyhoz képest háromszorosára drágult a fürdő áramköltsége. Havonta 7-8 millió forintos számlát kell kiegyenlíteniük. Hozzátette, egész évben várják a vendégeket, nem szeretnék bezárni a fürdőt, azonban egységesen 20 százalékkal emelték a belépőjegyek árát január elsejétől. 

Löffler Zita, a kaposvári élmény- és gyógyfürdő vezetője lapunknak elmondta, az elmúlt évhez képest több mint ötszörösére emelkedett a fürdő áramszámlája. A megnövekedett kiadás ellenére nyitva vannak és továbbra is várják a vendégeket. A megemelkedett üzemeltetési költségek miatt azonban kénytelenek lesznek emelni a belépőjegyek árán. Erről a közeljövőben döntenek majd – tette hozzá. 

Kedvező az áramszerződésük, de nyárra áremelést terveznek az igali fürdőben

Gellért Attila, az Igali Gyógyfürdő marketingvezetője érdeklődésünkre elmondta, 2024 év végéig rendelkeznek egy kedvező áron megkötött áramszerződéssel. Ennek köszönhetően a fürdő rezsikiadása nem változott az utóbbi időszakban. Földgázt pedig nem fogyasztanak. Gellért Attila hangsúlyozta, várhatóan az idén beüzemelnek egy önerőből vásárolt 100 kW-os napelemes rendszert, amely érezhetően csökkenti az áramszámlát. A fürdő marketingvezetője elmondta, ettől függetlenül jelentősen emelkednek a kiadásaik. Drágábban jutnak hozzá a vegyszerekhez és a kellékanyagok, valamint a fürdővel együttműködő szolgáltatók is emeltek díjaikon. A belépőjegyek árán egyelőre nem változtattak, de várhatóan a nyári szezontól emelnek majd. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában