Kormányhivatal

2023.02.28. 13:50

Érdemes kaput nyitnunk a gyorsabb ügyintézés felé

Napjainkban már minden állampolgár számára van elérhető közelségben kormány­ablak, ahol a hivatalos ügyeit könnyen és gyorsan intézni tudja, mégis van még egy ennél is egyszerűbb ügyintézési mód, ami bizonyos esetekben még pénzt is spórol az ügyfélnek. Ez az elektronikus ügyintézés, melynek felülete az Ügyfélkapu.

Munkatársunktól

Fotó: Kovács Tibor

Az interneten a https://ugyfelkapu.gov.hu/ linken elérhető oldalra nemcsak azért érdemes regisztrálni, mert a kormányhivatali ügyintézést akár az otthoni karosszékben ülve, néhány kattintással el lehet végezni, hanem azért is, mert olyan további ügyek intézésére alkalmas és szükséges, mint a NAV-nál az szja-bevallás, az egészségügyi adatainkat rögzítő EESZT rendszer, illetve a felsőoktatási felvételi folyamatot lezáró hitelesítés. 

Az Ügyfélkapu-regisztráció legegyszerűbb módja, ha a 14 év feletti állampolgár befárad egy kormányablakba, ahol az ügyintéző percek alatt elvégzi az adatrögzítést. Ehhez szükség van egy személyazonosításra alkalmas érvényes okmányra (személyazonosító igazolvány, kártya formátumú vezetői engedély, útlevél) és egy e-mail-címre. Az ingyenes regisztráció végén a rendszer egy aktiváló kódot küld az ügyfél e-mail-címére. Az aktiválást követően a felület már használható is. 

Azoknak, akik rendelkeznek elektronikus személyazonosító igazolvánnyal (eSZIG), nem muszáj a kormányablakban regisztrálniuk az Ügyfélkapura, ők ezt meg tudják tenni online a https://ugyfelkapu.gov.hu/regisztracio felületen. A folyamat során szükségük lesz arra a 11, számjegyekből és betűkből álló regisztrációs kódra, amit a személyazonosító igazolvány igénylésekor kaptak egy lezárt borítékban. 

Ügyfélkapu fiókkal számos olyan ügy intézhető, amihez így már nem kell felkeresni a kormányablakot. Ilyen például a jogosítvány érvényességének meghosszabbítása, ami a felületen keresztül ingyenes! Ehhez mindössze arra van szükség, hogy az ügyfélnek legyen olyan fotója a rendszerben, amit 3 éven belül készítettek valamelyik kormányablakban. Gépjármű eladását is be lehet jelenteni, valamint ideiglenes forgalomból kivonást intézni. Erkölcsi bizonyítvány igénylése az Ügyfélkapun keresztül ingyenes. Az e-bejelentőn keresztül közüzemi változások adatváltozásainak bejelentése is eszközölhető. Az Ügyfélkapu egyéb kormányhivatali ügyekben is hasznos, mert ezen keresztül lehetőség van többek között földhivatali, fogyasztóvédelmi, családtámogatási, nyugdíjbiztosítási ügyek intézésére is. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában